BÀSQUET

Fran Vázquez anuncia la retirada

El pivot gallec del Casademont Saragossa, de 37 anys, deixarà la Lliga ACB com el màxim taponador de la història

jdomenech19508373 barcelona 16 06 2012 final liga acb entre el bar a y el 200507121616

El pivot espanyol Fran Vázquez ha anunciat la seva retirada del bàsquet professional als 37 anys i després de dues dècades en l’elit, on ha jugat en set clubs de la Lliga Endesa, l’últim, el Casademont Saragossa, i d’haver sigut 41 vegades internacional amb Espanya.

«Crec que és el moment de dir adeu. El temps passa i tot té un final, crec que és el moment de tancar la porta de l’últim vestidor on seré, a Saragossa, on vaig aconseguir el meu primer títol, la Copa del 2005. Deixo el bàsquet content, satisfet, orgullós i sense pena, ara toca afrontar nous reptes. Ni en els meus millors somnis hauria pogut imaginar una carrera així», ha confirmat Vázquez en una roda de premsa al canal oficial del Basket Zaragoza a YouTube.

Vázquez fa un mat amb la samarreta del Saragossa. / A. casas (acb)

Nascut a Chantada (Lugo) l’1 de maig del 1983, Vázquez es va criar al centre de formació Siglo XXI fins que l’any 2000 va firmar amb l’Unicaja de Màlaga, club en què ha jugat durant en tres etapes diferents. Vint anys després, s’acomiada de la Lliga Endesa com el màxim taponador històric de la competició (738). El 2007 en va arribar a col·locar 12 en un sol partit, un altre rècord difícilment igualable.

Dos anys abans (2005) va disposar d’una gran oportunitat per marxar a l’NBA quan va ser elegit en l’onzena posició del ‘draft’ per l’Orlando Magic –posició només millorada per Pau Gasol i Ricky Rubio al bàsquet espanyol–, però va postergar la seva mudança als Estats Units i al final no la va realitzar mai.

Renúncia a l’NBA

En canvi, va completar una prolixa carrera a l’ACB vestint també les samarretes del Bilbao Basket, Gran Canària, Girona, Barcelona, Tenerife i Saragossa, el seu equip en les dues últimes temporades, tot i que va ser al Palau Blaugrana on va aconseguir els seus èxits més grans.

Vestint la samarreta del FC Barcelona, el gallec va guanyar una Eurolliga, tres Lligues ACB i tres Copes del Rei. A més, també va conquerir una Copa amb l’Unicaja i va completar el seu palmarès a Tenerife, on va aixecar una Champions League i una Copa Intercontinental.

Quan encara no se sap si aquesta temporada es podrà concloure o no a causa del coronavirus, Vázquez s’acomiada amb 656 partits de Lliga ACB, i amb una mitjana de 7,2 punts, 4,3 rebots i 1,1 taps en 18 minuts per partit.