Multa de 420.000 € a l’amo de 14 pisos turístics il·legals

El propietari sancionat llogava irregularment els apartaments a turistes fent creure que es tractava de contractes de llarga durada

germÁn gonzález

L’Ajuntament de Barcelona ha fet un pas més en la persecució contra els propietaris d’immobles que incompleixen la normativa de vivenda i turisme de manera reincident a la ciutat. Així, va imposar una multa de 420.000 euros als representants de la propietat d’un edifici situat en el número 24 del carrer Ample, a Ciutat Vella, que llogava 14 pisos, gairebé tots els allotjaments de l’immoble, a turistes de manera irregular.

Després de mesos d’investigació d’inspectors municipals del districte de Ciutat Vella i de la Guàrdia Urbana, es va constatar que els propietaris de l’edifici evitaven expedients i sancions del consistori al·legant que llogaven vivendes aparentment de manera legal amb contractes de llarga durada a inquilins concrets, tot i que en realitat eren turistes que es quedaven, per poc temps, als apartaments.

Booking i Airbnb

D’aquesta manera, la propietat evitava l’expedient al finalitzar el contracte de lloguer o canviant de titular, una vegada vencia la data de conclusió final del tràmit administratiu sancionador municipal. L’Ajuntament de Barcelona assenyala que els propietaris de l’immoble llogaven 14 allotjaments turístics en plataformes com Booking i Airbnb sense cap autorització per a aquesta activitat.

Des del 2018 els inspectors municipals obrien expedients i demanaven que es desactivessin els anuncis de les dues plataformes, tot i que van constatar que es tornaven a publicar amb noves fotos i noms d’amfitrions diferents. El propietari al·legava que desconeixia si els seus inquilins utilitzaven els pisos per rellogar-los a turistes i que es considerava "enganyat".

No obstant, després d’acumular diverses proves l’abril passat, una acció conjunta entre inspectors municipals i la Guàrdia Urbana va constatar que a l’edifici, format per una planta baixa i quatre d’altura, hi havia 14 de 15 pisos ocupats per turistes, sense comptar amb la llicència corresponent, mentre que a la vivenda restant residia una inquilina de renda antiga que s’encarregava de gestionar les entrades i sortides dels allotjaments turístics il·legals així com l’entrega i recollida de claus.

Temes:

Barcelona Airbnb