Nadal a Barcelona

Opinions sobre el primer pessebre de Collboni: una aposta «trencadora» entre la tradicional i les de Colau

MANU MITRU

Passejants assidus i ocasionals s’aturen aquest divendres al costat del pessebre de la plaça de Sant Jaume, el primer de l’era de Jaume Collboni com a alcalde de Barcelona, obra d’Ignasi Cristià. Amb matisos, l’acord és general: és més a prop del tradicional que dels pessebres instal·lats amb Ada Colau al capdavant de la ciutat, però no és que agradi per igual.

Per a César Algora, 71 anys i veí i activista de Ciutat Vella, el pessebre és «trencador respecte dels de l’època de Colau»: «Eren molt surrealistes i abstractes, de vegades difícils d’interpretar i de veure, i aquest és una gran escenografia, nova i moderna. Però a mi, que tinc una edat, i malgrat que soc agnòstic, m’agraden més els de l’època clàssica. Però aquí pots identificar tots els personatges. I hi ha una caganera, que és una reivindicació feminista».

«Molt millor que el tradicional»

Rafa Gibert, un guia turístic de 36 anys, s’acaba de mudar a Barcelona. És de Cabo de Palos, Cartagena, Múrcia: «Em sembla un pessebre trencador. Reflecteix el dia a dia, és original, molt millor que el tradicional».

 Marc del Pozo, 14 anys, també elogia el pessebre: «Em sembla que està bé, mostra la felicitat, i al final l’important del Nadal és la família». A casa de la seva àvia, explica, sempre es posa pessebre.

«Bé»

Rodolf Alambiaga (66 anys) i María Matilde Marchante (65), matrimoni des de fa 40 anys i veïns de la Sagrada Família, s’acosten amb gest escèptic al pessebre. El gest, seriós. Preguntats sobre la comparació amb els pessebres de Colau, ella és rotunda: «Superar allò no era difícil. M’agradaria més tradicional, però almenys sembla alguna cosa. Anem millorant».

Ell resumeix la seva posició en una paraula que sense dir gaire ho diu tot: «Bé». «Sembla un d’aquests llibres que es despleguen», afegeix. Manté un gest escèptic sense deixar de mirar al pessebre i acaba concloent: «Hem vist cada cosa».

«Millor que el dels últims anys»

Anna Puig, 38 anys, veïna de Parets del Vallès, acudeix a veure el pessebre amb els pares. Somriu més o menys satisfeta: «És molt diferent i molt pròxim, perquè hi surt gent del dia a dia. És millor que els dels últims anys».