Exposició

VÍDEO | Així eren els busos històrics de Barcelona al segle passat

  • Aquest dissabte ha tornat a la ciutat l’Exposició d’Autobusos Clàssics que torna per un dia a l’asfalt vehicles que van circular fa més de cent anys

Els busos amb què van viatjar els veïns de Barcelona al llarg del segle passat han tornat al carrer per un dia. Aquest dissabte s’ha celebrat a l’avinguda Maria Cristina una nova edició d’’Autobusos Clàssics de Barcelona’, un esdeveniment organitzat per TMB, la Fundació TMB, Sagalés i l’Associació per a la Recuperació i Conservació d’Autobusos (ARCA).

Entre els autobusos que han participat en l’exposició hi ha algunes de les millors peces del patrimoni històric de la Fundació TMB, com el Tilling-Stevens, el model d’autobús que va inaugurar la xarxa de Barcelona el 1922; el Dodge 265, de fabricació nord-americana, de 1936; el Chausson 59, de 1955; l’Aclo 410 de dos pisos, l’autobús MAN SD 200 sèrie 2000-2012, restaurat amb motiu del 25è aniversari del Barcelona Bus Turístic, i la jardinera MAN NL 202, un exemple original de reconversió d’un cotxe estàndard. Completen la representació el Pegaso 6035A, el Pegaso 6038 i el Pegaso 6420 i el minibús 412D (Mercedes Benz – Sprinter).

Per segona vegada, s’exhibeix l’històric Tilling Stevens un cop finalitzat el procés de restauració. La Fundació TMB disposava d’elements originals. Té el motor elèctric original i conserva els comandaments i altres elements funcionals de fàbrica, com manetes i retrovisors. El treball de restauració ha consistit a recuperar el màxim d’elements i tornar al Tilling Stevens model T/S 3A l’esplendor original.

ARCA i Sagalés han lluït els seus vehicles més emblemàtics, com l’Hispano Suiza de 1909 i el Ford AA de 1929, de Sagalés, i els Pegaso 6035A i 5064 d’ARCA.

En total, l’exposició ha comptat amb 16 vehicles de TMB: 6 dels vehicles més moderns que componen la flota actual i 10 joies històriques de la col·lecció de la Fundació TMB.