Al parc sanitari Pere Virgili

El primer centre de protonteràpia de Barcelona obrirà el 2025 amb màquines donades per Amancio Ortega

La Generalitat invertirà fins a 30 milions per adequar instal·lacions al parc sanitari Pere Virgili perquè presti tractament per protons contra el càncer infantil

FERRAN NADEU

¿Què és la protonteràpia? Es tracta d’un tractament en alça contra el càncer, basat en l’ús de feixos de protons per atacar amb precisió els tumors sense fer malbé els teixits sans. La tècnica es considera una bona alternativa per a diagnòstics en què la radioteràpia o la cirurgia no són eficaces. En tot cas, a Espanya amb prou feines figura en la llista de serveis d’unes quantes clíniques de Madrid i Navarra. Catalunya no té per ara aquest mètode i la trentena de pacients a qui es prescriu són derivats a altres comunitats i, fins i tot, a l’estranger. El pacte de ciutat que la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona han subscrit per planificar nous equipaments sanitaris d’aquí al 2030 contempla la construcció del primer centre públic de protonteràpia a la capital catalana, que podria entrar en funcionament el 2025 per atendre pacients oncològics menors d’edat. 

El parc sanitari Pere Virgili, a Gràcia, rebrà dues màquines de protonteràpia. Procedeixen d’una donació de 10 equips de la Fundació Amacio Ortega Gaona, fundador d’Inditex, i repartits entre diverses autonomies.

El director del Servei Català de la Salut, Ramon Canal, ha explicat que es requerirà invertir «de 25 a 30 milions d’euros» per adequar les instal·lacions abans que les màquines puguin ser operatives. «Calculem que en dos anys podrà obrir», ha predit l’alt càrrec de la conselleria, que ha vaticinat que la xifra de pacients catalans que se sotmeten a sessions de protonteràpia creixerà quan el mètode es presti a Barcelona.

D’entrada, el tractament serà limitat a menors. «És més efectiu i precís en nens, perquè és capaç de tractar la malaltia i reduir al mínim els efectes secundaris, que són més sensible en menors», ha explicat Canal. En tot cas, ha afegit que «en el futur segurament també s’utilitzarà per a adults». Una de les màquines de protonteràpia que allotjarà el Pere Virgili estarà dedicada a investigació clínica.