Tendència urbana

Les macro fleques cafeteria reprenen la seva expansió a Barcelona

El seu model de franquícies torna a créixer després de la pandèmia malgrat saturar l’oferta en alguns barris: en 10 anys han obert gairebé 400 forns amb degustació, més moltes altres amb llicència de bar

A1-166689712.jpg / MANU MITRU

Costa diferenciar-les entre si. La majoria tenen un taulell de fleca i pastisseria, i una zona cada vegada més gran per a consum ‘in situ’ de cafès, entrepans, pastes i fins i tot menús de migdia. Normalment vestides amb tons càlids, amb una il·luminació agradable i confortables seients. Són les bakery-coffee –terme que encunyen la majoria– o fleques cafeteria que van iniciar la seva eclosió a Barcelona fa una dècada i que, lluny d’esgotar el model per la seva gairebé saturació en alguns carrers, continuen sumant obertures després de la pandèmia. Algunes són petits forns amb degustació que volen optimitzar els seus ingressos, però una gran majoria obeeix a una estructura de franquícies amb centenars de locals de mida gran. Les seves diverses fórmules de llicència d’activitat han fet que tant la patronal de la restauració com la de fleca denunciïn «descontrol» i presumptes «trampes» per part d’alguns operadors.