Protesta

MAPA | Revolta Escolar tallarà avui carrers de Barcelona contra el soroll del trànsit

Les Associacions de Famílies d’Alumnes (AFA) que formen la Revolta Escolar han convocat per a aquest divendres la quarta jornada de talls de trànsit a Barcelona per reclamar una reducció del trànsit rodat i la consegüent contaminació acústica que genera als entorns escolars. La protesta durarà fins a les 19 hores.

Segons ha informat en un comunicat Revolta Escolar, el trànsit rodat «causa el 80% del soroll que percebem al llarg del dia».

«El soroll és el segon factor ambiental que més impacta en la salut de la població, just per darrere de la contaminació de l’aire», han advertit.

Revolta Escolar ha explicat que, segons l’últim informe ‘Soroll ambiental i salut a la ciutat de Barcelona’, de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, «el 57% de la població s’exposa a un soroll de trànsit igual o superior que l’Organització Mundial de la Salut considera perjudicial».

Radars

Aquesta jornada de protestes arriba dies després que a la ciutat comtal s’hagin instal·lat nous radars de velocitat, «12 d’ells en entorns escolars», però la Revolta suggereix que s’instal·lin també radars acústics, «com a França, on estan pujant dispositius que multaran l’excés de soroll».

Els talls convocats per a divendres pretenen aconseguir «menys soroll, menys contaminació i més seguretat» als entorns escolars i tindran lloc a la sortida dels alumnes dels centres educatius.

Alguns dels centres que se sumaran als talls són l’Institut Escola Eixample, Jesuïtes Casp, Carlit, Els Llorers i Pere Vila.

Les AFA adherides al manifest de la Revolta lluiten per uns entorns escolars més pacificats, per l’adopció de mesures de racionalització del trànsit als carrers adjacents als centres escolars i pel control de contaminació i soroll a cada escola.

Les famílies reclamen restringir el trànsit mitjançant la reducció de carrils de circulació «com a mesura clau» i estableixen que davant de cada centre hi hagi com a màxim un carril per a cotxes i motos, de manera que n’hi pugui haver d’altres per a transport públic, taxis i bicicletes.

La plataforma veïnal Eixample Respira i les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (aFFac) donen suport als talls de Revolta Escolar, que pretenen ser constants «fins que hi hagi canvis substancials i generals per part de les administracions implicades».