Curiositats

¿Sabies que el patinet elèctric té més de 100 anys d’història?

El 1916 Arthur Hugo Cecil Gibson va inventar l’Autoped, equipat amb motor de combustió

El patinet elèctric protagonitza aquest dimecres una controvertida política de mobilitat: entra en vigor la seva prohibició al transport públic de l’àrea de Barcelona. La proliferació d’aquest vehicle a grans ciutats com la capital catalana genera debat i s’aborda com una novetat recent, però en realitat aquest vehicle no és nou, sinó que ha tornat als carrers gràcies a la innovació tecnològica. Té més d’un segle d’història.

El 1916 Arthur Hugo Cecil Gibson va inventar l’Autoped, un vehicle equipat amb motor de combustió de gasolina de 4 temps i 155cc. Més tard li va afegir un manillar plegable i un seient. Com que era molt costós, es va convertir en un producte de luxe poc estès. També van sorgir altres models, com l’Skootamota d’ABC. Però el cotxe i la motocicleta, més competitius, van relegar els patinets automatitzats.

Anys després, les millores tecnològiques van permetre crear nous models, com el Cushman Airborne del 1944, per exemple, utilitzat a la Segona Guerra Mundial. O el Fervepatín, que es va inventar el 1969 a Espanya. El gran canvi va arribar amb les bateries de liti inventades el 1991, que van revolucionar la indústria perquè oferien més autonomia als patinets i eren més sostenibles. El 2013 van néixer els primers models dockless, lleugers i transportables. Així és com va deixar de ser una joguina o un luxe per convertir-se en un transport urbà més. S’estima que actualment circulen més de 3 milions de patinets a Espanya.