Prova urbanística

‘Meccanos’ de fusta i metall per ampliar pisos a Barcelona

  • L’ajuntament assajarà amb uns prototips al Besòs i al Maresme per rehabilitar domicilis i mirar de reduir el consum energètic

AYUNTAMIENTO DE BARCELONA

L’Ajuntament de Barcelona provarà tres prototips de construcció industrialitzada que permeten ampliar els edificis de les vivendes de la ciutat per millorar el confort i el rendiment energètic de les llars de manera sostenible. El consistori ha explicat que són estructures fabricades de fusta o metall que, a tall de les peces dels jocs de construcció, es poden acoblar a edificacions existents. L’objectiu de l’Ajuntament és que es comencin a provar al barri del Besòs i el Maresme.

«El sistema, com un Meccano, aposta per la lleugeresa, la facilitat de muntatge, els materials ecològics i la flexibilitat», ha destacat el govern municipal. Les estructures de fusta o metàl·liques afegeixen una nova façana als edificis per guanyar espai en forma de balcons o zones comunitàries. També poden servir per instal·lar un ascensor, panells solars o millorar l’aïllament o l’impacte del sol, entre altres finalitats.

Els prototips es provaran durant un any. El consistori afirma que poden ser la solució per als barris en rehabilitació o per revitalitzar els polígons habitacionals dels anys 60 i 70 amb una lògica d’ensorraments zero. És el cas del Besòs i el Maresme, immers en els primers passos d’una àmplia rehabilitació de blocs afectats per aluminosi i altres patologies estructurals.

Les tres propostes triades han resultat guanyadores del repte urbà per buscar solucions per a la regeneració d’edificis de vivendes promogut per la Fundació Bit Hàbitat amb l’Institut Municipal d’Urbanisme i la gerència d’Urbanisme de l’ajuntament. Entre els objectius que es marca, la iniciativa pretén reduir les emissions de CO2 i el consum energètic als domicilis.