S’acaba el conflicte laboral

La plantilla de bus certifica el final de la vaga i segella la pau amb TMB

  • L’assemblea de treballadors accepta l’augment salarial pactat entre l’empresa i els sindicats i eludeix reprendre les aturades parcials

ZOWY VOETEN

La plantilla dels autobusos de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha certificat el final de les aturades parcials en el servei. La plantilla convocada en assemblea aquest dimarts ha acceptat el preacord que la companyia pública i la majoria de sindicats amb representació en el comitè d’empresa (CCOO, UGT, CGT i SIT) van segellar la setmana passada. Els treballadors estaven cridats a votar si avalaven la proposta per compensar l’impacte de la inflació a la butxaca dels empleats. En el primer torn de votació, el ‘no’ al pacte havia pres un lleuger avantatge, però el ‘sí’ s’ha refet en la ronda de la tarda i s’ha acabat imposant amb claredat, asseguren fonts sindicals.

L’efecte pràctic del resultat de l’assemblea és que finalitza el conflicte laboral que es va evidenciar a finals de setembre, coincidint amb la Mercè, amb una primera tanda de protestes que van provocar cues i aglomeracions a les parades de bus. En cas que l’acord no s’hagués ratificat, la vaga s’hauria reprès de forma indefinida a partir de dijous. Estava previst que les afectacions es produïssin en les hores punta dels dies feiners, a les franges de 08.00 a 10.00 hores, de 16.00 a 18.00 i de 03.00 a 05.00. Tanmateix, la majoria de la plantilla ha optat per deposar les mobilitzacions. 

Els sindicats que van firmar l’oferta de TMB ja van anticipar que el suport quedava a expenses la decisió de la majoria del personal. Després d’arribar a un principi d’entesa en la negociació pel conveni col·lectiu del 2022 al 2025, el comitè de vaga va desconvocar les mobilitzacions previstes per al 17, 18 i 19 d’octubre, a l’espera que l’assemblea es posicionés sobre el preacord.

TMB va oferir incrementar un 3,5% el salari de la plantilla de bus –formada per 4.459 treballadors– aquest 2022 per pal·liar la pèrdua de poder adquisitiu per l’encariment generalitzat de preus. A part, es va contemplar el pagament de noves primes, condicionades al compliment d’uns objectius taxats.