Cara i creu

Inici de curs agredolç per a l’FP a Barcelona

  • El tinent d’alcaldia Jaume Collboni i la diputada Esther Niubó (PSC) critiquen una «mala planificació de la Generalitat»

  • El Port estrena un institut de formació en logística

E. P.

La formació professional a Barcelona comença el curs amb sensacions agredolces. D’una banda, el Port de Barcelona estrena un centre d’estudis en logística per proporcionar formació tècnica a aquest sector en auge. Per l’altra, la distribució de l’oferta de places no coincideix amb la demanda de l’alumnat. El tinent d’alcaldia barceloní Jaume Collboni i la diputada Esther Niubó, tots dos del PSC, ho han recordat aquest dimecres en una visita a l’IES Jaume Balmes.

La logística portuària del futur

El president del Port de Barcelona, Damià Calvet, i la directora d’Ensenyament Postobligatoria del Consorci d’Educació de Barcelona (CEB), Gemma Verdés, han inaugurat el primer curs del flamant Institut de Logística de Barcelona (ILB). Calvet ha demanat als 345 joves integrants de la primera promoció que es formin i treballin per «descarbonitzar» l’activitat logística i ha reivindicat la política d’ubicar instituts en entorns productius. El nou centre és dins el recinte portuari i l’impulsen el Consorci –format per l’ajuntament i la Generalitat– i el Port.

20.000 aspirants «despenjats»

Per la seva banda, Niubó i Collboni han visitat l’institut Jaume Balmes de Barcelona i han reclamat a la Generalitat més ambició per a la formació professional. La diputada socialista ha afirmat que hi ha 20.000 aspirants a cursar FP que es veuen «despenjats del sistema educatiu per un problema d’oferta pública del Govern», igual que el curs passat. «Hem de fer una aposta de veritat per l’FP, i és el que no hem vist novament aquest curs», ha dit.

Collboni ha recriminat que el Govern «no ha sigut capaç de preveure a mitjà termini com cobrir la formació» per a perfils amb molta demanda en l’economia actual.  Segons ell, els professionals del sector educatiu han patit «indefinicions, improvisacions i decisions unilaterals» del Departament d’Educació, però tot i així ha reconegut que aquest setembre els centres barcelonins s’estan posant en marxa «amb tota normalitat».