La composició actual del ple

El rumb polític de Sant Cugat del Vallès va ser testimoni en les eleccions municipals del 2019 d’un històric canvi de rasant. Malgrat que, en la línia de la tradició de 32 anys d’hegemonia convergent al municipi, Junts per Sant Cugat va ser la llista més votada (27,5% del vot, 12.146 paperetes), els postconvergents no van tenir prou amb la victòria per guanyar l’alcaldia, ja que un pacte in extremis entre ERC (6 regidors), PSC (4) i CUP (3), segona, tercera i cinquena forces locals respectivament, ho va impedir.
En conseqüència, avui la republicana Mireia Ingla està al capdavant de l’alcaldia, liderada per un govern tripartit dels esmentats grups municipals (entre els tres sumen 13 regidors, el mínim per a la majoria absoluta en un ple de 25), mentre que Junts (9 regidors), colpejats per les ombres de corrupció à Sant Cugat (únic ajuntament inclòs en la sentència del cas Palau per una comissió il·legal arran de l’obra del pavelló PAV3) i liderats per l’exalcaldessa (del 2018 al 2019) Carmela Fortuny, van quedar relegats a l’oposició mentre els seus membres retreien als republicans –amb l’aplicació de l’article 155 com a arma llancívola– el pacte de conveniència amb els socialistes.
Més enllà del Govern tripartit i de Junts com a líder de l’oposició, l’actual ple municipal de Sant Cugat el completa Ciutadans (3 regidors), que pràcticament va quadruplicar en vots el PP, que, per un grapat de paperetes, va perdre l’únic regidor que tenia. Tampoc van aconseguir representació municipal els comuns, malgrat que la seva llavor, la coalició ICV-EUiA-E, havia collit dos regidors en les municipals del 2015.
Sant Cugat del Vallès, dotzena ciutat catalana més poblada (94.012 habitants), va registrar en les municipals del 2019 una participació del 70,59% (44.197 votants d’un cens total de 62.610 persones), una xifra molt superior a la mitjana catalana (53,86%).