Pla contra el soroll

Gràcia retallarà horaris de terrassa a diverses places però guanyarà taules

  • L’ajuntament compensa les restriccions dotant de més vetlladors les del Sol, la Vila, Diamant i Revolució durant el període afectat

A1-153650265.jpg / Jordi Cotrina (EPC)

L’ofensiva oberta per l’Ajuntament de Barcelona per frenar la contaminació acústica als carrers i places considerades Zona Acústicament Tensionada en Horari Nocturn (ZATHN) avança sense pausa pels districtes més afectats. Aquest dimarts s’han anunciat les mesures de reducció horària de terrasses en places de Gràcia i als Jardins de la Mediterrània de Sants, tot i que en en algunes de les primeres s’ha optat per una nova compensació (dotar-les de més vetlladors) que fins ara no s’havia donat ni a Enric Granados (Eixample) ni en els punts calents de Ciutat Vella on la setmana passada es van donar a conèixer les retallades, amb gran enuig del sector de la restauració.

A Gràcia, l’àmbit d’actuació contempla les places de Sol, Vila de Gràcia, Virreina, Diamant, Revolució, Joanic i Raspall. En les cinc primeres, les mesures estan encapçalades per l’avenç en una hora del tancament de les terrasses d’aquests espais (no als locals), una vegada superats tots els tràmits administratius. És a dir, s’estima que a principis de setembre. El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica, Eloi Badia, ha explicat que la iniciativa busca reduir l’impacte sonor que afecta durant les nits els residents d’aquestes zones.

Segons ha detallat, a cada plaça s’ha «treballat» amb operadors i veïns després de constatar que els sonòmetres instal·lats mostraven que se superaven de manera contínua en tres decibels els límits permesos a la franja nocturna. Com a resultat, el consistori ha decidit que el tancament dels vetlladors entre l’abril i l’octubre s’avanci a les 23.00 hores entre setmana, i els divendres, dissabte i vigília festius a les 24.00 hores. La resta de l’any, s’avançarà a les 24.00 els caps de setmana i vigílies de festa, però no la resta.

Menys perjudicis

En un intent de pal·liar el perjudici econòmic que suposen les restriccions per a l’activitat dels bars i restaurants, es permetrà afegir vetlladors des de les 20.00 hores fins al tancament, sempre que hi hagi reducció horària. A les places del Sol, de la Vila i del Diamant es podran sumar dues taules per establiment. Badia ha apuntat que s’ha estudiat cas per cas, de manera que mai se superi el 15% de l’ocupació de l’espai públic. De fet, en aquests casos serà del 8 al 12% d’ocupació a l’esmentada franja.

En la de la Revolució, només se n’afegirà una per local però en tot l’horari d’obertura, els dies amb retallades. S’espera, d’aquesta manera, «garantir l’espai públic de dia per a usos familiars i veïnals». En aquest sentit, s’ha anunciat la renovació de la zona de jocs infantils de la plaça a l’estiu del 2023. Tanmateix, en el cas de la del Raspall s’ha decidit «de moment» no consolidar la terrassa extraordinària covid, a causa d’algunes molèsties detectades. A la Virreina, pel seu intensiu ús, no hi haurà més taules.

El pla també proposa, tant en aquestes places com a la deJoanic, col·locar taps de plàstic a taules i cadires i cadenes plastificades per atenuar els sorolls, demanar els establiments que tirin el vidre als contenidors de dia i que els elements de les terrasses s’apilin a l’espai públic. En paral·lel, es limitaran el nombre de concerts i actes nocturns, es potenciaran activitats familiars diürnes i continuarà la campanya de sensibilització als usuaris, amb mediadors ambientals fins a les dues de la matinada els dies de més afluència.

Badia ha emfatitzat que la Guàrdia Urbana també reforça la seva presència a les places més freqüentades, amb inspeccions i controls fins a les sis del matí, en alguns casos permanents. Sense perdre de vista els establiments que puguin alimentar el ‘botellon’, el districte estudia l’àmbit on s’implantaria ben aviat una reducció horària, com l’anunciada a Sant Martí.

Tancament avançat als Jardins de la Mediterrània

A Sants-Montjuïc, l’ajuntament ha decidit que retallarà els horaris tant de terrasses (seran com a les places conflictives de Gràcia) com els dels establiments situats a la plaça dels Jardins de la Mediterrània. Aquests últims hauran de tancar a la 1.30 hores de la matinada entre setmana i a les 2.00 els divendres, dissabtes i vigílies de dies festius. També aquí hi haurà dispositius conjunts de neteja i Guàrdia Urbana en l’hora d’abaixar la persiana, així com la resta de mesures pràctiques per minimitzar els sorolls.

El districte compta amb precedents, com el cas del carrer de Blai, al Poble-sec, per la qual cosa creu que les amenaces del Gremi de Restauració, que la setmana passada va anunciar una batalla judicial contra les mesures, no prosperaran. Així ho ha expressat Badia, que ha recordat que els afectats tenen un mes de termini per presentar al·legacions, i que mentrestant es continuaran realitzant mesuraments sonomètriques.