Crisi sectorial

Els cambrers i cuiners de sempre s’extingeixen a Barcelona

  • La falta de personal de l’hostaleria que viu la ciutat s’agreuja amb la jubilació de molts professionals d’àmplia experiència durant la pandèmia i l’escassetat de relleus amb vocació

FERRAN NADEU

Al caliu de la barra del bar La Plata, al Gòtic, un no només troba pràcticament el mateix breu repertori (ric i imperible) de tapes de mercat de la seva proposta original del 1945, sinó que s’abriga amb l'escalf que Pepe Gómez irradia des que un bon dia va entrar en nòmina fa 50 anys. Aquest petit miracle, el del personal fidel a un bar o restaurant, al qual lliga tota la seva vida laboral, és un fenomen en extinció a Barcelona. La pandèmia i els seus ertos forçosos han encoratjat una allau de prejubilacions i retirs que deixen encara més orfes de somriures i professionalitat molts bars i restaurants. Es produeixen, a més, enmig d’una crisi laboral sense precedents en l’hostaleria, per dèficits de personal en centenars de negocis locals, poc talent format i insuficients vocacions.