L’educació a Catalunya

Més de 3.000 famílies es quedaran sense plaça a les escoles bressol municipals de Barcelona

  • L’ajuntament anuncia l’obertura de dues noves escoles bressol a Sant Martí i a Horta el setembre del 2023

  • Les xifres de la preinscripció en l’etapa 0-3 augmenten un 14% i recuperen els nivells d’abans de la pandèmia

Ricard Cugat

El període de preinscripció de les escoles bressol municipals de Barcelona per al curs 2022-2023 s’ha tancat amb 7.662 sol·licituds per a les 4.460 places ofertes, de manera que 3.202 famílies es quedaran sense plaça pública en l’etapa de 0-3 anys. La xifra de sol·licituds suposa un 14% més que el curs 2021-2022, en el qual n’hi va haver 6.720, però es manté similar a les xifres d’abans de la pandèmia: en el curs 2019-2020 hi va haver 7.527 sol·licituds.

Aquest curs 2021-2022 ja es van quedar sense plaça pública més de 2.000 famílies. «Som molt conscients de la falta de places públiques i que hem d’augmentar l’oferta», ha assenyalat aquest dimarts el regidor d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona, Pau González, que ha anunciat que el curs 2023-2024 hi haurà en funcionament dos noves escoles bressol, la Pere Calafell, al districte de Sant Martí, i la Teixonera, al districte d’Horta–Ginardó. Amb aquestes, la xarxa d’escoles bressol municipals estarà formada per 104 centres i 129 noves places.

I en marxa estan els tràmits per construir un nou equipament al barri del Carmel. Així mateix, l’ajuntament ha impulsat un protocol per permetre que escoles bressol privades s’integrin en la xarxa pública allà on es detectin necessitats d’escolarització. El regidor ha volgut recordar que des del 2015 s’ha anat augmentant l’oferta pública i s’han obert vuit escoles a vuit barris de la ciutat.

Estables a I-2 malgrat la gratuïtat

A González l’ha sorprès que la demanda de places d’Infantil-2, que serà gratuït per a les famílies a partir d’aquest curs, no s’hagi disparat arran d’aquesta gratuïtat. «No hi ha hagut ‘efecte crida’. Les sol·licituds a I-2 s’han mantingut (2.379, quan l’any passat van estar en les 2.000) i continuen representant un 30% del total de l’etapa.

Sobre els nous equipaments, el regidor ha detallat que les obres de rehabilitació de la Pere Calafell (carrer d’Andrade, 184), ja en marxa, suposaran una inversió de 3,8 milions d’euros. L’edifici acollirà l’escola bressol l’Esquitx (63 places) i permetrà crear 85 noves places. A més, hi haurà un espai de criança municipal amb capacitat per a 60 places i, més endavant, una escola municipal de música. La Teixonera serà un edifici d’obra nova situat al carrer d’Arenys, 83. Les obres suposaran una inversió de 3,7 milions i començaran aquest pròxim mes de juny. Aquí hi haurà 107 places d’escola bressol i 60 de l’espai de criança municipal.

Els dos equipaments segueixen la filosofia del govern municipal d’intentar combinar els serveis d’escola bressol i de criança i que siguin espais oberts al barri. Al barri del Carmel, l’ajuntament ha expropiat, d’acord amb el seu propietari, una finca al carrer del Santuari, 56-58, on construirà una altra escola bressol.

Més professionals

L’Àrea d’Educació del consistori també ha anunciat, com a novetat del curs vinent, que destinarà 1,6 milions d’euros addicionals a professionals per a les escoles bressol Són recursos humans que permetran millorar la qualitat de l’educació, de la inclusiva, i reduir ràtios. González ha explicat que aquest pressupost es dedicarà a consolidar els 30 minuts diaris de recolzament educatiu que es van començar a aplicar amb la pandèmia de manera temporal. Així, de manera definitiva, hi haurà professionals que dedicaran 4,5 hores (en lloc de 4) a complementar la tasca de les tutores.

Així mateix, els 300 alumnes amb necessitats especials amb reserva de plaça també tindran un recolzament educatiu de 2,5 hores setmanals, mitja hora més que ara, d’atenció específica i personalitzada.