Reactivació

Els pisos turístics de Barcelona arribaran a un 92% d’ocupació per Setmana Santa

La patronal APARTUR destaca la recuperació dels preus i l’auge d’aquest tipus d’allotjament després de la covid per la «independència» que permet al viatger

ZOWY VOETEN

Després de deixar enrere el pitjor de la pandèmia, el sector turístic va recuperant-se a poc a poc, però en el cas dels apartaments turístics ha agafat especial impuls. Aquesta fórmula d’allotjament, que compta amb una oferta legal de 9.600 vivendes a Barcelona, preveu penjar el cartell de ‘ple’ en molts casos durant la imminent Setmana Santa.

L’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (APARTUR) ha estimat aquest dijous una ocupació mitjana del 92% per a aquells dies, xifra que «recorda les ocupacions del 2019 i que es considera tot un èxit, sobretot si es té en compte que els preus també comencen a situar-se a nivells previs a la pandèmia», destaca Enrique Alcántara, el seu president. Segons el seu parer, les dades posen de manifest que «el sector va per bon camí» i que la vivenda d’ús turístic és el tipus d’allotjament «que ha sortit més reforçat d’aquesta crisi».

Ho argumenta partint de la «independència, privacitat i possibilitat d’aïllament» que ofereix aquest tipus d’estades i que valoren les famílies que el trien, afegeix.

Després de la desaparició durant llargs mesos del turisme internacional, l’entitat remarca que aquest es va recuperant progressivament, tot i que de moment serà «majoritàriament d’origen europeu». En vista de les seves reserves, constaten que els viatgers nord-americans i els asiàtics encara no estan arribant.

Els hotelers també van llançar unes previsions optimistes aquesta setmana, al preveure un 80% d’ocupació, tot i que sense perdre de vista que el 17% de l’oferta de la ciutat segueix tancada i a l’espera d’una activació turística més gran.

Optimisme per a l’estiu

Alcántara destaca la importància de la tornada de l’activitat després de «dos anys terribles» per al sector que han suposat reduccions de facturació de fins a un 95% i un «endeutament generalitzat», amb moltes empreses lligades a crèdits ICO per a la seva supervivència. Opina que l’optimisme ha tornat a aquest àmbit, després d’un març que s’ha tancat amb una ocupació mitjana del 80%.

Les previsions són encoratjadores també per a la temporada alta. Sostenen que la tendència positiva es mantindrà tot aquest estiu, ja que fins i tot amb la tendència a reservar a última hora des de la crisi sanitària, els apartaments turístics de Barcelona ja tenen una previsió d’ocupació del 50% per al maig i del 55% de cara al festival Primavera Sound que tindrà lloc al juny.