Mesura del govern local

Barcelona es proposa redoblar el seu combat contra el racisme

  • El consistori obrirà nous punts de l’oficina contra la discriminació en el Besòs i el Llobregat

Ricard Cugat

El regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, i el comissionat de Diàleg Intercultural i Pluralisme Religiós, Khalid Ghali, han comparegut aquest dilluns per abordar una nova mesura del govern municipal amb el qual aquest es proposa redoblar la lluita contra el racisme a Barcelona, aprofitant que se celebrava el dia internacional contra aquesta xacra.

Serra ha recordat que el 29% dels barcelonins han nascut a l’estranger, i que aquest pes demogràfic no s’ha traduït en una representació proporcional d’aquest col·lectiu en els principals àmbits de la societat.

Més denúncies però no suficients

El consistori compta des de fa dues dècades amb l’Oficina per la No-Discriminació, que el 2021 va obrir 244 expedients per situacions de discriminació, dels quals un 34%, el grup majoritari de les denúncies presentades, estaven vinculats amb el racisme. L’increment d’aquestes denúncies va ser d’un 11% respecte al 2020. Serra s’ha preguntat si això es deu que hi ha més racisme o que hi ha més denúncies, i ha apostat pel segon.

Però en vista que continuen sent poques i perquè aflorin més denúncies, el consistori obrirà dos punts més de l’Oficina per la No-Discriminació, descentralitzant-la: un s’obrirà aquest any a la franja del Besòs, a Trinitat Vella, en el centre de vida comunitària allà obert, i una altra serà en el centre d’atenció integral del barri de la Marina més endavant, a partir del 2023.

A més, s’insistirà en la formació contra el racisme del personal municipal que està en la primera línia de l’atenció al públic, ja feta el 2016: agents de la Guàrdia Urbana, membres de serveis socials i personal de les oficines d’informació ciutadana. Una dada sobre el personal del consistori crida l’atenció: només un 1% d’aquest col·lectiu correspon al 29% dels nascuts a l’estranger.

Serra ha explicat que durant el 2022 la mesura tindrà un pressupost de 400.000 euros i ha emplaçat la Generalitat a desenvolupar el reglament de la llei i igualtat de tracte i no discriminació, aprovada el 2020, per la qual l’ajuntament podrà sancionar per situacions en l’espai públic i comunitats de veïns que fins ara li eren alienes. El consistori té per ara capacitat per sancionar per conductes racistes per tractes de menyspreu a la ciutadania, en funció de l’ordenança de convivència; en discriminació en l’accés a la vivenda, com ja ha fet, i per un ús discriminatori del dret d’admissió, que sol donar-se essencialment en discoteques.

Temes:

Racisme