Projecte municipal

Plusmarca de beques esportives a Barcelona per a xavals d’entre 6 i 17 anys

L’ajuntament bat el rècord amb 14.000 ajudes per fer esport, amb un pressupost de 3,6 milions i uns altres 2,4 milions per a entitats que promocionin l’activitat física

Barcelona 14 09 2020 Sociedad Extraescolares deportes federados vuelta al cole LUGAR puente de marina ninos jugando a baloncesto basquet deporte extraescolares AUTOR MANU MITRU / Manu Mitru

La segregació escolar és segurament el símbol més gran de la desigualtat en un àmbit, el de l’educació, que és un dret universal. Però no només dins de l’aula i a les hores en què els xavals estan aprenent es genera aquesta diferència greu. També a fora, quan els nens s’estan formant de la mateixa manera. A les extraescolars, per exemple. A l’esport. Per mirar d’esmorteir aquest desequilibri, Barcelona ha fet un salt en les beques esportives a famílies sense recursos que volen, perquè també és un dret, que els seus fills facin activitat física; tan carregada de valors, tan necessària en temps de salut mental delicada. El consistori ha detallat aquest dimecres les subvencions i seran prop de 14.000, més que mai, els menors d’entre 6 i 17 anys que podran exercitar-se sense gairebé rascar-se la butxaca.

David Escudé, regidor d’Esports, ha sigut l’encarregat de detallar el pla, que ve de lluny però aquest any ha fet un salt quant a inversió, amb 3,6 milions per a famílies i uns altres 2,4 per a entitats que fomentin la pràctica esportiva. Vagi per davant, no obstant, la informació de servei, ja que per al curs 2021-2022 ja s’han tancat les places i per a les del curs que ve caldrà esperar a setembre, després que a l’abril, l’Institut Barcelona Esports acabi d’homologar els clubs que formaran part de la nova convocatòria.

Els que sí que disposen ja d’una beca són 13.936 sol·licitants que compleixen els requisits, vinculats a la renda familiar, amb bonificacions de la prestació que van del 90% al 30% en funció dels ingressos de la família. «Tots els que han sol·licitat plaça l’han obtingut», detalla Escudé. Els que s’han quedat fora, uns 2.300 demandants, superaven el límit econòmic o eren majors de 17 anys.

Futbol i bàsquet

L’esport més sol·licitat és el futbol, seguit del bàsquet. I els districtes amb més becats són, per aquest ordre, Nou Barris, Sant Martí, Sant Andreu, Sants i Ciutat Vella. La xifra no ha parat de créixer en els últims anys, tot i que l’ascens ha anat de la mà de l’increment de la demanda, que es va disparar a partir de 2015, quan es va passar de 3.663 sol·licituds (i 3.278 ajudes atorgades) a 8.307 aspirants (i 7.601 beques aprovades). El 2020 es va registrar una davallada important a conseqüència de la covid, amb 9.536 beques segellades.

Una segona línia de finançament va destinada als clubs homologats que presentin projectes vinculats a la pràctica esportiva. En el dia d’avui són 308 les entitats catalogades per l’ajuntament, i 285 ja es beneficien d’algun pessic públic. Aquesta convocatòria sí que està oberta i les entitats interessades poden presentar les seves idees fins al 27 de gener. Valen des de tornejos internacionals fins a competicions locals d’interès ciutadà, així com la promoció d’esports minoritaris. Més enllà dels joves, l’ajuntament disposa d’ajudes per a diferents col·lectius, com aturats o famílies monoparentals, perquè la pràctica d’un esport no sigui el luxe d’uns quants.