HISTÒRIES METROPOLITANES... 8

Can Zam: 45 anys de lluita veïnal per una Santa Coloma més verda

  • Les imatges de la manifestació del 1976 contra l’edificació al parc formen part de la memòria col·lectiva de la ciutat, igual que les de l’acampada pel mateix motiu el 2002

  • Gairebé el 2022, la Plataforma en defensa de la Serra de la Marina i Can Zam segueix en peu de guerra en la defensa del gran parc «verd i frondós que la Santa Coloma necessita»

ZOWY VOETEN

Una de les imatges icòniques de la lluita veïnal de Santa Coloma és un carro tirat per un ruc i seguit per desenes de veïns entrant als terrenys de Can Zam a la històrica manifestació del 1976. Reivindicaven un gran parc i evitar que allà es construïssin més pisos. 45 anys després, Josep Pitarque, Carles Valls, Antoni Sancho, Miguel Ordóñez i Antonio Molina, membres de la Plataforma per a la Defensa de la Serra de Marina i Can Zam, passegen per aquestes mateixes terres per rememorar les victòries aconseguides –una cosa que mai està de més– i repassar les no poques assignatures pendents. Tenen clar que no es rendiran fins que Can Zam sigui «el parc urbà verd i frondós que Santa Coloma necessita», afany que els ha mogut –i de quina manera– durant les últimes dècades. Tan mítiques com les fotografies de la manifestació del 76 són les gravacions de l’acampada del 2002 per evitar, de nou, la construcció de pisos.