Ple municipal

Colau tira endavant el pressupost del 2022 amb el plàcet de Barcelona pel Canvi

La formació creada per Manuel Valls vota a favor dels comptes de l’any vinent i converteix en innòcua l’abstenció forçada d’Esquerra

EFE/Toni Albir

Per tercer any consecutiu, el govern de Barcelona ha aconseguit tirar endavant els seus pressupostos per a la ciutat de cara al 2022. Al marge del que continguin aquests comptes, el morbo de la jornada, del ple municipal d’aquest dijous, se centrava en el repartiment dels vots, amb l’abstenció de mala gana d’Ernest Maragall (ERC) i el vot favorable d’última hora de Barcelona pel Canvi i la regidora no adscrita Marilén Barceló. El tràmit ha passat el tall folgadament, amb 22 vots a favor, 10 abstencions i 9 regidors en contra. I amb un debat que posa els partits a la graella de sortida quan falta menys d’un any i mig per a les pròximes eleccions municipals.

La capital catalana disposarà de més de 3.400 milions, un 33% més que fa sis anys, quan Barcelona en Comú va arrabassar l’alcaldia a Xavier Trias. Esquerra, malgrat que en primera instància, després d’haver aprovat els dos pressupostos anteriors, va avançar que s’oposaria a la proposta del govern, s’ha abstingut. Ho ha fet a contracor, ja que era conegut l’acord entre Ada Colau i el president Pere Aragonès de canviar cromos entre Parlament i consistori, això és, jo et passo els Comptes de la Generalitat i tu m’aproves els de la ciutat.

Transformació

Així ha sigut, tot i que Maragall no ha deixat passar l’ocasió per deixar clar que el seu és un vot que li regira les tripes. «Barcelona mereix més, continuem sense saber com i quan es transformarà la ciutat», ha resumit el líder del grup municipal independentista, que ha reblat la seva intervenció assegurant que aquest govern «ja no és interessant i és un destorb». Maragall ha remarcat que els comptes no tiren endavant gràcies a l’abstenció dels seus 10 regidors, sinó al suport favorable dels tres de Barcelona pel Canvi. Sobre el sentit del seu vot, ha afirmat que permetrà «disposar de recursos que provenen de la Generalitat de Catalunya».

El vot favorable de Barcelona pel Canvi, de fet, feia innecessària l’abstenció d’Esquerra, ja que amb els seus dos vots, juntament amb el de la regidora no adscrita Marilén Barceló ja arriba a la majoria absoluta, amb 22 vots. Eva Parera, que va prendre els comandaments del partit després de la marxa de Manuel Valls, ha agraït la capacitat de diàleg i ha criticat a l’oposició que s’hagi posat de perfil davant la possibilitat de negociar el pressupost, cosa que la resta de forces han rebutjat amb vehemència brandint les desenes d’al·legacions que no els han sigut acceptades.