Hàbits alimentaris

El salt de la mitjana a la ‘burguer’ vegetal explicat per un carnisser de Barcelona

  • José Antonio Morales regenta, des del mercat del Ninot, diverses parades on ven des de peces de vaca madurada fins a 17 tipus de croquetes i hamburgueses per a vegans

  • «Cada vegada es menja menys carn, però de més qualitat», afirma aquest comerciant que ha sabut adaptar-se als nous hàbits de nutrició després de 40 anys a l’ofici

Joan Cortadellas

Són les 10 del matí al mercat del Ninot i la pantalla instal·lada arran de la Covid-19 indica que el nivell d’ocupació és baix. Aprofitant que hi ha poca clientela, José Antonio Morales agafa una peça de 24 quilos de vaca madurada d’Astúries i enfonsa el dit a la carn: «És com mantega», explica amb un orgull no apte per a vegetarians. Parla amb tanta passió que ningú diria que s’ha llevat a dos quarts de quatre de la matinada. La trajectòria de 40 anys d’aquest carnisser i la seva gran capacitat d’adaptació als nous temps reflecteix la història dels canvis en els hàbits nutricionals dels catalans.