Barcelona imposa una sanció de 45.000 euros per no llogar un pis a un marroquí

  • La multa, per discriminació racista directa, recau en el propietari de la vivenda i la immobiliària que la comercialitzava

  • El consistori ja en va imposar una altra, que va ser recorreguda, per un anunci en què es precisava que només s’acceptaven inquilins espanyols

L’Ajuntament de Barcelona ha imposat una sanció de 45.000 euros als propietaris d’un pis i a la immobiliària que el comercialitzava per discriminació directa per racisme, segons ha anunciat el consistori. La sanció es basa en la constatació que malgrat que hi havia una persona interessada a llogar el pis, no se li va llogar per ser marroquí. Els fets daten de principis del 2020.

Segons l’ajuntament, és la primera sanció que imposa un consistori per aquesta raó, considerada una falta molt greu. A Barcelona hi va haver un cas similar però no idèntic, quan es va precisar en un anunci que un pis en oferta només ho estava per a inquilins potencials que fossin espanyols.

La sanció imposada pel cas del marroquí està prevista en la llei de vivenda que va aprovar el Govern tripartit el 2007. No sorprèn que no existeixin precedents de les mateixes característiques, perquè el cas correspon a una situació que es fa molt difícil de demostrar per part de la persona discriminada. No és senzill demostrar amb proves que a un no l’han volgut com a inquilí pel país d’origen o el color de pell. No és fàcil provar que el somriure incòmode d’un comercial amaga la raó veritable d’una negativa.

A la Barceloneta

El pis en qüestió és a la Barceloneta. La persona que estava interessada a llogar-lo va acreditar prou solvència, que no és poc a la capital catalana, però no en va rebre les claus, sinó el silenci per resposta. Un silenci, el de la immobiliària, que es va veure succeït per la notícia que la propietat ja havia elegit un altre aspirant com a inquilí. Tot i així, setmanes després la vivenda seguia buida i disponible.

En aquell moment, un conegut de la persona que va intentar llogar la vivenda va anar a preguntar per aquesta. Una persona que no és marroquina. La va visitar i va acreditar la solvència necessària. I l’agent immobiliari que li va mostrar el pis el va informar que no hi havia problema i que podia llogar-lo. Amb això, el primer candidat va concloure per què la propietat no el volia a la seva vivenda.

Els fets van ser denunciats a l’Oficina de No Discriminació de l’ajuntament i analitzats per aquesta i per la Unitat de Disciplina i Antisetge de l’Institut Municipal de la Vivenda i la Rehabilitació, que és qui ha desenvolupat el procés administratiu de l’expedient sancionador.

Un expedient que ha desembocat en una sanció ferma en la via administrativa per valor de 45.000 euros. Durant la tramitació de l’expedient van presentar al·legacions que han sigut desestimades jurídicament per la Unitat Antiassetjament i de Disciplina del consistori.

Recurs

Els sancionats tenen la possibilitat de recórrer la decisió davant el jutjat contenciós administratiu. Compten amb un període de dos mesos per fer-ho. Això és el que van fer els sancionats en el cas abans citat. El desembre del 2019, el consistori va anunciar l’obertura d’expedient al portal immobiliari Idealista i a la immobiliària The New House Barcelona per un anunci d’un lloguer que precisava que només persones de nacionalitat espanyola podien accedir a la vivenda. L’expedient va desembocar en una sanció de 90.000 euros. Tant Idealista com The New House Barcelona van recórrer davant el contenciós administratiu, que haurà de prendre una decisió.

L’ajuntament està convençut que es denuncien menys casos dels que hi ha en aquest camp. Els últims anys se n’ha incrementat el nombre. Durant el primer semestre del 2021, l’OND ha obert 13 expedients per presumptes vulneracions del dret a la vivenda, quan en el mateix període del 2020 en van ser nou i en el del 2019, cinc.