Negocis en crisi

La restauració de Barcelona es rebel·la: «Aquestes ajudes no ajuden»

  • Centenars de bars i restaurants amb l’aigua al coll no podran accedir al fons estatal d’ajudes directes per requisits que consideren «injustos» 

  • Els que van fer obres que els van provocar pèrdues el 2019, o que han assumit deutes amb els seus propis estalvis aquests mesos, se senten discriminats

A1-116381321.jpg / RICARD CUGAT (EPC)

El cas d’El Paraigua, al cor de Ciutat Vella i enganxat a l’ajuntament, és de pel·lícula de por. El 2019 les obres de renovació de la plaça de Sant Miquel van afectar durant mig any la seva activitat, i fins a la irrupció de la pandèmia. Fins al punt de generar-los pèrdues en el balanç anual d’aquell any «per primera vegada en 50 anys d’història del negoci». Aquesta circumstància, totalment aliena a la gestió del bar i cocteleria, l’ha deixat fora de joc a l’hora d’aspirar a les anhelades ajudes directes de l’Estat, malgrat haver hagut de récorrer a un crèdit ICO que hauran de tornar durant anys. És un dels centenars de casos que en els primers dies de tramitació de sol·licituds ha topat contra el mur d’uns requisits que veuen «injustos». La restauració barcelonina posa el crit al cel, igual que ho faran des de moltes de les 191 activitats empresarials, de pimes i autònoms que es poden acollir a «unes ajudes que no ajuden», com diuen molts afectats en al·lusió al fons disponible, que en el cas de Catalunya puja a 993 milions d’euros.