HI HAVIA UNA VEGADA A... MONTBAU (64)

El ‘Capritx’: una singular ‘herència de bomber’ al vessant de Collserola

  • Al llarg de 100 metres del carrer de Vayreda, Carles Soler va crear el seu particular jardí, a base de milers de pedres, que va anar col·locant amb paciència durant gairebé una dècada.

  • La ciutat acaba de restaurar la característica obra, iniciada el 1993, data de jubilació de Soler. El conjunt s’ha convertit en una de les senyes d’identitat d’aquest barri de muntanya.

Barcelona 11/06/2021 Érase una vez en... Montbau Ens centrarem en ’el Capritx de Montbau’. FOTOGRAFIA DE JOAN CORTADELLAS / JOAN CORTADELLAS

Els treballs van començar el 1993, aviat farà 30 anys, a la vorera de davant, a la petita zona enjardinada davant l’edifici en el qual vivia Carles Soler, sanitari del cos de bombers. Pedra a pedra durant una dècada, Soler va transformar un desnivell de terra i pedra en l’espai més singular del barri de Montbau, descobert per no pocs barcelonins en els últims mesos, en els habituals passejos pels barris de muntanya de la ciutat durant l’enutjós confinament municipal. «Era molt aficionat a la pintura. Pintava molt i molt bé. Tenia un tic nerviós a la mà i, quan li agafava, donava així dos cops a la taula i se li passava», recorda Paco del Castillo, tresorer de l’Associació de Veïns i vocal de ‘gent gran’, comissió de vital importància en un barri tremendament envellit, en el qual gairebé el 35% dels seus veïns són més grans de 65 anys. Amb la precisió amb la que estan units els milers de pedres de riu que conformen el ‘Capritx de Montbau’, conjunt que s’estén durant 100 metres del carrer de Vayreda, ningú ho diria.