De Gràcia a Sant Martí

Comença la construcció del Nou Hospital Evangèlic de Barcelona en el 22@

L’històric centre, amb més de 140 anys d’història, és concertat des del 1976

El Nou Hospital Evangèlic (NHE), un dels més antics de Barcelona, que presta serveis sanitaris des del 1879, ha començat aquesta setmana a construir un nou edifici per traslladar les seves instal·lacions sanitàries al barri de 22@ al districte de Sant Martí.

El nou NHE, que estarà ubicat en el número 108 del carrer de Ciutat de Granada, tindrà 190 llits, ocuparà 10.000 metres quadrats i també serà un Centre d’Atenció Intermèdia que cobrirà asistencialmente els districtes de Sant Martí i Ciutat Vella.

Els responsables de l’històric hospital, que actualment té 117 llits i està ubicat al carrer de les Camèlies, al barri de Gràcia, han preparat per al pròxim dia 17 un acte simbòlic de col·locació de la primera pedra, tot i que les obres ja han començat en uns terrenys de concessió administrativa.

«Amb més de 140 anys d’història, la nova seu és un pas endavant en el benestar de les persones i reforça el compromís de l’hospital amb la ciutat de Barcelona», han destacat els responsables del centre sanitari, regit a través d’una fundació, que presideix el psicòleg, pastor evangèlic i president del Centre d’Estudis Evangèlics, Francisco Mira.

L’NHE, que té concert amb la sanitat pública des del 1976, cobrirà, segons els seus directius, una necessitat de serveis sociosanitaris als districtes de Sant Martí i Ciutat Vella «que pateixen un dèficit d’infraestructures assistencials» i esperen que contribueixi a «eliminar les desigualtats d’accés d’aquests serveis dels veïns i veïnes de Litoral Mar».

Ampli espai ambulatori

El nou centre, que comptarà amb un ampli espai ambulatori, estarà principalment destinat a persones amb patologies cròniques complexes, necessitats de rehabilitació intensiva, control clínic continu, necessitats neurològiques i psicogeriàtriques o amb necessitats d’acompanyament al final de la vida.

«Mantindrem els valors lligats a la institució i la seva forma d’entendre l’assistència sanitària, basada en la cura holística i on persones cuiden de persones», han destacat els responsables.

Creat el 1879

El Nou Hospital Evangèlic es va crear el 1879 amb el compromís social d’atendre la salut de les persones de forma integral i en els seus 140 anys d’història s’ha convertit en una Fundació que en els últims anys s’ha especialitzat en l’atenció a les persones grans.

La Fundació NHE ha venut tot el seu patrimoni al barri de Gràcia i s’ha hipotecat durant els pròxims anys per construir el nou hospital al Poblenou, en una operació que els seus responsables expliquen «pel desig de complir amb la seva missió de servir la ciutat».

El projecte arquitectònic del nou hospital l’ha dissenyat l’estudi PMMT Arquitectura, amb experiència en arquitectura hospitalària, i preveu que l’edifici estigui connectat amb els parcs de l’interior de l’illa i de la plaça de Dolors Piera.

El nou hospital serà «un edifici innovador i respectuós amb la història» i conservarà la façana de la construcció anterior, unes antigues cotxeres de TMB.

Il·luminació natural

Els acabats de la façana tindran un cromatisme verd i reflectiran la claredat del cel, amb un vestíbul de doble altitud i materials càlids de la planta baixa per fer-la més acollidora als usuaris.

El nou hospital tindrà il·luminació natural, tindrà dues grans terrasses i una disposició contraposada dels llits a les habitacions, com a elements pensats per «humanitzar» el projecte i fan de l’hospital «un espai saludable que afavoreix la recuperació».

Fonts de la fundació han destacat que el procés de disseny de les habitacions s’ha portat a terme amb la participació dels mateixos pacients i professionals assistencials (metges, infermeria i auxiliars), a través d’enquestes i proves sobre l’espai representat a proporció real i en realitat virtual.