Mesures anti-Covid

La Urbana i els Mossos desallotgen 9.000 persones en la segona nit els ‘botellons’ a Barcelona

Els agents buiden els carrers del Born i les platges a partir de l’hora de tancament dels locals de restauració

  • La platja de Sant Miquel ha sigut «el punt de màxima concentració», on s’han desallotjat 2.000 persones i se les ha redireccionat el passeig de Joan de Borbó, pel costat del mar, per evitar que accedissin novament als carrers de la Barceloneta i evitar sorolls veïnals

  • La policia també ha inspeccionat i tancat tres locals per incomplir l’horari d’obertura, permès fins a les 23.00 hores.

Per segona nit consecutiva, un dispositiu conjunt de la Guàrdia Urbana i els Mossos, amb uns 300 agents, va desallotjar sense especial dificultat zones com el Born i les platges de Barcelona una vegada passades les 23 hores, horari de tancament dels locals de restauració sota les normativa vigent contra la Covid. Si divendres a la nit la policia va desplaçar més de 7.000 persones per evitar que continuessin consumint alcohol a la via pública, sense mantenir les distàncies, en grans grups i en ocasions sense mascareta, aquest dissabte les escenes s’han repetit quan s’han desallotjat 9.000 persones, concretament 9.055, des de les 22.00 hores de dissabte fins a les 6.00 de diumenge, per formar aglomeracions en espais públics de la ciutat.

La platja de Sant Miquel ha sigut «el punt de màxima concentració», on s’han desallotjat 2.000 persones i se les ha redireccionat al passeig de Joan de Borbó pel costat del mar per evitar que accedissin novament als carrers de la Barceloneta i evitar sorolls veïnals.

El passeig del Born i el de Lluís Companys també han sigut dos espais de concentració massiva de persones que incomplien les mesures de seguretat, que «han sigut desallotjats sense incidents».

La Urbana i els Mossos també han inspeccionat i tancat tres locals per incomplir l’horari d’obertura, permès fins a les 23.00 hores.

Operació al Born

Al passeig del Born l’operació va començar a les 23.30, mitja hora després del tancament dels locals, amb una escombrada per part de motoristes mentre pels altaveus es recordava la prohibició de ser a la via pública sense mascareta i sense respectar les mesures de seguretat i de distància.

A mitjanit, no obstant, la festa s’havia desplaçat als carrers adjacents, el passeig Lluís Companys i les platges, tot i que allà, en la major part dels trams, en petits grups que mantenien la distància entre ells.

Durant el vespre, el dispositiu de «saturació» en àrees com les platges de la Barceloneta i Poblenou i l’entorn del Born i el passeig Lluís Companys es va limitar a ser dissuasori, mitjançant contínues rondes de les patrulles i algun reg oportú dels serveis de neteja, advertint que és necessari l’ús de les mascaretes i evitant el consum d’alcohol i els grups excessivament nombrosos. Tot i que, remarquen fonts municipals, aquest no és l’objectiu, només divendres es van imposar 400 denúncies als més reticents.

Les escenes de descontrol del primer cap de setmana després de l’aixecament del toc de queda van conduir a l’establiment d’un dispositiu per gestionar, en paraules del tinent d’alcalde de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, «amb serenitat» l’afluència als carrers, similar a la d’una nit prepandèmica i amb una presència notable de turistes francesos i italians. Segons Batlle, és comprensible que la gent «tingui ganes d’espai i de disfrutar de la ciutat», però han de fer-ho amb «responsabilitat».

D’altra banda, la patronal de l’oci nocturn Fecasarm va apuntar que «ampliar l’oferta legal és l’única alternativa factible i segura» als ‘botellons’, per la qual cosa reclama que els horaris d’obertura dels locals de restauració s’allargui fins a l’1 de la matinada i els d’oci, progressivament fins a les 4 o les 5.