Nova fase sanitària

Els restaurants anhelen una revolució horària postpandèmia

  • La nova etapa obligarà molts establiments a reformular dies d’obertura i descans després de guanyar clientela a les franges permeses

  • El sector voldria consolidar alguns hàbits heretats de l’any de restriccions, com les reserves a primera hora tant per dinar com per sopar

Elaboración de un espeto de sardinas en el restaurante Belbo Candela, abierto recientemente en la Rambla de Catalunya, y que funcionará todas las noches de la semana a partir de este lunes. / RICARD CUGAT

El ritual, gairebé oblidat, de sopar fora de casa hauria tingut un èxit apoteòsic si hagués tornat dissabte. Els catalans estan àvids d’àpats relaxats (més complicats a l’hora del migdia), de socialització amb brindis a la taula i de retrobaments sense presses sota la lluna. Però fer-ho diumenge no forma part de l’ADN territorial –amb poca tirada a sortir entre setmana-, de manera que la gran majoria d’empresaris posposarà l’anhelat enlairament nocturn uns dies. No hi ha hagut carreres per omplir les neveres, ni per reforçar les minvades plantilles. Però sí que hi ha saberut debat accelerat sobre el replantejament dels hàbits horaris i festius: ¿Quin dia ha de ser el de tancament ara que la demanda s’ha vertebrat? ¿És possible el somni de doblar torns a costa de consolidar les reserves de primera hora? ¿Sobraran encara més taules fins que no arribi el turisme?