MEMÒRIA AL CARRER

Makha Diop, l’‘alcalde’ senegalès de Barcelona

  • Va pintar quadros amb sorra a la Rambla durant més de 30 anys, lustres en què la parada de l’artista recentment mort va ser ‘casa’ i recolzament per a la comunitat africana a la ciutat

  • L’artista urbà Conse ha fet un imponent mural amb la cara del pintor de la Rambla a la paret mitgera de la Casa de la Misericòrdia, en una iniciativa de l’associació sociocultural Fils.

Per a milers de barcelonins va ser l’home que pintava amb sorra al final de la Rambla. Aquesta, juntament amb la tinta xinesa, era la seva especialitat artística, que portava exercint al més icònic dels carrers de la ciutat des de 1988, l’any que es va instal·lar a la capital catalana. Per a no poca gent, en canvi, Makha Diop (Thiès, Senegal, 1958 - Barcelona, 2020) va ser moltíssim més que això. Makha Diop va ser per a diverses generacions un referent de la comunitat africana a Barcelona. Referent en el sentit més ampli i càlid de la paraula. Acollia i acompanyava els nouvinguts i encarnava, a més, «la idea que els negres podien ser coses diferents a temporers, manters o ferrovellers», assenyala Walaâ Hechach, secretària de l’associació sociocultural Fils, impulsora del majestuós mural en record i homenatge al pintor recentment mort a la paret mitgera de la Casa de la Misericòrdia, al carrer de les Ramelleres.