HI HAVIA UNA VEGADA AL BARRI... (61)

Una vida en tovallons de paper

  • Mercedes Hidalgo Rebollo va rescatar el 1987 del terra del vell psiquiàtric de la Guineueta, en aquell moment desmantellat, carpetes i caixes allà oblidades.

  • El contingut d’aquestes forma part de l’exposició ‘Dibuixos. Darrere els murs del mental’, fins al 28 de maig a l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris.

Els escassos centímetres quadrats de cada una de les làmines que pengen de les parets de la sala d’exposicions de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris donen molta més informació de la que a primera vista podria semblar. A més del nom de l’artista, en aquest cas, tot homes, la majoria estan datats, tots entre les dècades dels 50 i els 60 del segle passat. Tots van ser, a més, realitzats a Barcelona, dins dels murs –aquí això de murs és literal– de l’Institut Mental de la Santa Creu, imponent residència psiquiàtrica que durant anys va ocupar bona part dels terrenys de la Guineueta. Els artistes que firmen aquesta exposició coral eren interns del centre, conegut per tots com el Mental i no van ser pintats en tallers dirigits com els que s’organitzen actualment, sinó que van ser realitzats com a forma d’expressió espontània per part dels interns.