Efectes de la pandèmia

La nova restauració de Barcelona: de la tradició al ‘delivery’ i les cuines fantasma

  • L’ajuntament edita una guia per orientar els negocis sobre la implantació del repartiment a domicili i del menjar per emportar, que s’ha disparat l’últim any

  • La nova tendència, que ha arribat per quedar-se, planteja noves estructures en els negocis, reptes de sostenibilitat i cartes pensades per disfrutar a casa

Preparación de platos para llevar a domicilio de En Casa con Martín (Martín Berasategui), en la cocina habilitada para este servicio en el Hotel Monument. / RICARD CUGAT

El ritual que acompanya un enviament de menjar a domicili firmada pel triestrellat (Guia Michelin) Martín Berasategui retrata l’evolució accelerada que ha viscut el sector de la restauració l’any des de l’esclat de la pandèmia. Està clar que res podrà superar mai l’experiència integral d’un restaurant, que inclou des de l’alegria del paladar al plaer d’un servei acurat (amb sort) o un ambient de desconnexió domèstica. Sense oblidar la despreocupació de no haver de recollir plats o desparar taula, després d’haver sopat en pijama. Però el confinament i les restriccions van propulsar el fenomen imparable de la cuina per emportar, fins al punt que l’Ajuntament de Barcelona ha assumit que no hi haurà marxa enrere i ha liderat la publicació d’un llibre guia sobre aquesta tendència, per orientar els negocis que intenten adaptar-se al mitjà o que han sorgit a l’ombra dels nous temps.