HI HAVIA UNA VEGADA A... (55).

La Sagrada Família de Canyelles

  • A un solar al carrer d’Antonio Machado perviu una tanca pràcticament esborrada en què ja només es llegeix l’antiga web del consistori i un difuminat ‘Agraïm la vostra col·laboració’.

  • Al seu dia, la relíquia es va col·locar fa 30 anys, anunciava la construcció d’un poliesportiu municipal que els veïns de Nou Barris encara esperen.

Ja només es veu, sorprenentment bé, la vella web de l’ajuntament www.bcn.es (fa anys que va passar a ser www.barcelona.cat) i, menys, però encara es llegeix, un «Agraïm la vostra col·laboració. Millorem Barcelona». La resta de text de la tanca, de dimensions considerables, està completament esborrat. Normal, si es té en compte que porta allà 30 anys. En ella s’hi llegia, abans que el sol, la pluja i el vent es carreguessin la tinta: ‘Espai destinat a la construcció d’un poliesportiu’. A l’espai, ni rastre de pistes ni porteries: un solar ple de cotxes aparcats. Un cartellet molt més nou explica una mica més sobre el misteriós cas de la Sagrada Família de Canyelles (tres dècades per aixecar un poliesportiu no està gens malament). «Tanca anunciadora d’un poliesportiu. És tot un referent de les reivindicacions perdudes. Totalment integrada a l’entorn físic de la zona, ja forma part del paisatge urbà i mereix ser salvada si alguna vegada es construeix el poliesportiu», explica. Es tracta d’una de les plaques de la campanya ‘Nou Barris, Recuperem la memòria’ impulsada des de l’Arxiu Històric Roquetes-Nou Barris en complicitat amb les diferents associacions de veïns del territori, en aquest cas amb la de Canyelles.