HI HAVIA UNA VEGADA A... HORTA (50)

La memòria viva de les bugaderes

  • El barri està en peu de guerra contra la demolició de tres cases rústiques de la coneguda com ‘Illa de les bugaderes’ i els seus característics horts.

  • Les edificacions que donen a la Baixada de Can Mateu no formen part del conjunt protegit, però sí de la memòria de les classes populars del lloc. 

L’escriptor Miqui Otero recordava aquesta setmana a una xerrada amb la periodista Andrea Gumes que, després de la mort de Juan Marsé, la traductora Inga Pellisa «va dir una cosa molt bonica, va dir que Marsé va redistribuir l’orgull». Hi ha molt d’aquest orgull de les classes populars redistribuït pel ‘pare’ del Pijoaparte, potser el més internacional dels fills del districte, al conflicte obert a Llobregós, carrer que uneix el Carmel d’’Últimas tardes con Teresa’ amb l’Horta de les bugaderes, dones que durant més de dos segles es van deixar les mans i l’esquena rentant la roba de les famílies adinerades de Barcelona. Una reivindicació en què s’entremescla l’orgull de classe, la reivindicació de la memòria popular de les dones –eren elles, les que carregaven la roba bruta i la tornaven neta– i la reivindicació identitària d’un ofici invisibilitzat en la historiografia tradicional per la seva condició femenina, molt vinculat al territori durant els segles XIX i primera meitat del XX.