INFORME MUNICIPAL

El 92% de les llars de Barcelona tenen connexió a internet

  • L’edat i no la renda econòmica marca la fractura digital, tot i així un 1% dels domicilis de la ciutat segueixen sense accés a la xarxa per problemes econòmics

El 92% de les llars de Barcelona tenen connexió a internet, fet que suposa un augment respecte al 2016, data de l’última radiografia de l’accés i ús de les TIC a Barcelona. Fa quatre anys els domicilis amb connectivitat representaven només el 84% del total. Les xifres surten de l’enquesta realitzada a 2.542 ciutadans per a l’informe ‘La bretxa digital a la ciutat de Barcelona’ que ha portat a terme l’Ajuntament en col·laboració amb Mobile World Capital Barcelona. 

Les dades també revelen que la diferència entre llars de rendes baixes i altes s’ha reduït a només sis punts, ja que els primers han incrementat la seva connexió del 75,7% al 91,8%. I els segons arriben a un 97,5%. Així, avui dia, el factor principal que influeix en la bretxa de connectivitat no és el nivell econòmic de les llars sinó l’edat dels seus ocupants, ja que el 55% del 8% de domicilis sense accés a internet estan formats per persones més grans de 74 anys. Però tot i que l’impacte de la renda ha disminuït, hi continua havent un 1% de llars que no estan connectades perquè econòmicament no s’ho poden permetre

L’enquesta no només mesura la connectivitat sinó que també es fixa en el nombre de dispositius per llar i l’ús que es fa d’internet. En aquests punts la radiografia ja no és tan similar entre rendes. Com més poder adquisitiu més aparells tecnològics, la diferència és de 6 a 4,7 dispositius per llar. A més, aquí les tipologies dels aparells també canvien en funció de la renda: mentre l’ús de ‘smartphones’ és general no passa el mateix amb els ordinadors portàtils i les tauletes, amb molta més presència a les llars de renda alta. La dada és rellevant perquè ha condicionat el teletreball i l’educació a distància durant el confinament. En aquest sentit, l’informe conclou que el 59% dels ocupats van poder continuar amb la seva activitat des de la distància: un 43,7% a les llars de renda baixa per un 76% als domicilis de més poder adquisitiu. En relació amb l’educació ‘online’, un 73,2% dels menors de 16 anys escolaritzats va poder seguir les classes telemàticament. 

Tràmits a distància

Així mateix, l’ús d’internet ha canviat durant els últims quatre anys: han crescut els cursos de formació ‘online’ (s’ha passat del 13,5% al 48%); les cites i consultes mèdiques per internet (del 35% al 70%), els tràmits electrònics amb l’Administració (del 42% al 75%) i la compra o venda de productes (del 53% al 76%). En aquest aspecte, a més de l’edat, el nivell d’educació i la situació laboral són determinants.

Temes:

Internet