AFECTACIONS EN LA MOBILITAT

Embolic d'obres a Barcelona: el col·lector de la Diagonal i la Ronda Litoral

Des de dilluns la calçada central de l'avinguda estarà tallada entre Roger de Llúria i Aragó.

Talls a la Ronda Litoral entre les 23.00 hores d'aquest divendres i les 11.00 hores de diumenge

zentauroepp55911514 cruce201119104917 / AJUNTAMENT DE BARCELONA

Barcelona viu uns dies d’intensitat d’obres  a la via pública, amb el que això suposa d’alteracions de la circulació de vehicles. A les tasques del nou carril bici al carrer Aragó s’hi uneixen ara les obres del col·lector de l’avinguda Diagonal, que duraran 14 mesos, fins al gener del 2022, i, les obres, aquestes circumscrites a aquest cap de setmana vinent, de la Ronda Litoral.

Anem per parts i comencem per les de més envergadura. Les de l’ampliació del col·lector d’aigües residuals i pluvials de la Diagonal que permetran també que els treballs de connexió del tramvia puguin formar part de la reurbanització de l’avinguda. 

Aquestes obres del col·lector de la Diagonal, amb un pressupost de 7,7 milions d’euros, començaran aquest dilluns 23 de novembre i se centraran en el tram comprès entre el carrer Girona i el passeig de Sant Joan

Talls de carrers i afectacions de bus

Les actuacions comportaran importants afectacions sobre la mobilitat, entre les quals destaquen el tall al trànsit privat de la calçada central de la Diagonal entre els carrers Roger de Llúria i Aragó i de la continuïtat del passeig de Sant Joan a l’altura de la plaça de Mossèn Jacint Verdaguer mentre durin les obres.

L’ocupació viària més important durarà fins al juliol del 2021. A partir de llavors s’anirà reobrint progressivament el trànsit en algunes de les vies afectades.

Les obres comportaran també l’anul·lació de sis parades de bus i la creació de tres de noves i afectaran a vuit línies, sis de TMB (6, 33, 34, V19, D50 i 19), i dos de Tugsal (N1 i N4), que hauran de modificar el seu recorregut.

Obra del tramvia

El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha remarcat que «és una obra necessària» per a l’adaptació de Barcelona al canvi climàtic. I ha explicat que tot i que el col·lector i la connexió del tramvia són dues obres «independents» entre si, es pot dir que les obres que comencen aquest dilluns «són les primeres obres del tramvia».

En una roda de premsa, Badia ha argumentat que primer cal treballar al subsol i després en superfície, perquè «no tindria sentit obrir dues vegades la Diagonal –per ampliar el col·lector i per implantar el tramvia–».

Així, el regidor ha assenyalat que en la programació de les obres en aquest primer tram del col·lector de la Diagonal s’ha tingut en compte que el «calendari» de la connexió del tramvia, encara pendent de licitació, que «porta a principis del 2022» l’inici de les obres, amb la qual cosa les del primer tram del col·lector estarien pràcticament acabades.

El col·lector de la Diagonal, construït a finals del segle XIX, és una de les principals infraestructures hidràuliques i sanitàries de la ciutat de Barcelona, amb capacitat per a un cabal de 96 m3 per segon, però l’augment de la freqüència de les pluges torrencials pel canvi climàtic ha portat l’ajuntament a decidir ampliar-lo entre el passeig de Sant Joan i la plaça Francesc Macià.

Mitjançant la construcció d’un nou col·lector de secció rectangular, el tram del col·lector de la Diagonal entre Girona i el passeig de Sant Joan quedarà desdoblat i guanyarà un 70% de capacitat de transport d’aigua, i arribarà als 160 m3 per segon. 

El projecte s’ha realitzat a través de l’empresa municipal Barcelona Cicle de l’Aigua (BCASA), en col·laboració amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), i les obres seran executades per BIMSA.

Tall de cap de setmana a la Ronda Litoral

Pel que fa a la Ronda Litoral (B-10), es realitzaran obres de pavimentació que milloraran l’estat de la via. L’actuació suposarà talls de circulació entre les 23.00 hores d’aquest divendres 20 de novembre i les 11.00 hores del diumenge 22 de novembre. 

Mapa de les afectacions de la Ronda Litoral d’aquest cap de setmana. / AMB

Els trams afectats per les obres són el punt quilomètric 9+500 en sentit Llobregat, a l’altura de la incorporació 22 (Barceloneta), el punt quilomètric 12+100 fins al 9+000 en sentit Besòs, entre la incorporació 20 (Port) fins a la incorporació 22 (Barceloneta). 

Les afectacions de trànsit seran les següents: en sentit Llobregat: talls de circulació des de la sortida 22 (Barceloneta) fins a la incorporació 21 (Paral·lel) entre les 23 hores de divendres fins a les 11 hores de diumenge. La incorporació número 22 (Barceloneta) també quedarà fora de servei.

I en sentit Besòs: talls des de la sortida 21 (Ciutat Vella) fins a la incorporació 22 (Barceloneta), entre les 23 hores de dissabte fins a les 9 hores de diumenge. La incorporació número 20 (Port) també quedarà tallada.