ULTIMÀTUM

Xefs i empresaris de la restauració de Barcelona acorralen el Govern per reobrir aquest divendres

La primera línia del sector, de Ferran Adrià a Jordi Cruz, deploren les restriccions que estan enfonsant milers de negocis

Gremi i operadors pacten exigir la reactivació amb el màxim de seguretat, però interiors, terrasses i barres operatius

roca / periodico

A Ferran Adrià, Jordi Cruz, Joan Roca, els germans Torres i Carme Ruscalleda els encanta parlar de menjar, de creació culinària o de la seva col·lecció d’estrelles Michelin. Però dimarts els únics ingredients sobre la taula eren la indignació, la por de la ruïna i la incredulitat davant el tracte que ha rebut l’hostaleria catalana durant la pandèmia, denuncien. La primera línia de la gastronomia barcelonina, uns 70 professionals reunits, entre xefs i empresaris de grans grups, ha dit «prou» a la «criminalització del sector» i ha acorralat el Govern exigint que autoritzi la reobertura de la restauració aquest divendres. Les alternatives són el tancament definitiu per a molts negocis o la idea que sumava adeptes durant la trobada: obrir sense permís.

del sector, amb els representants del Gremi de Restauració i Adrià en primer pla / FERRAN NADEU

El Gremi de Restauració de Barcelona, organitzador de la insòlita mobilització a l’Hotel Majestic, va desaconsellar incomplir la normativa vigent, però l’alineació magistral va donar un «cop de puny sobre la taula» per pressionar la Generalitat davant l’ombra de 15 dies més de pròrroga en els tancaments de bars i restaurants. La patronal va consensuar una sèrie de mesures per reprendre l’activitat: «Fem una crida al Govern perquè rectifiqui, s’assegui a negociar i estableixi un escenari de lluita compartida contra la Covid-19 i la crisi econòmica», va dir Roger Pallarols, el seu director. 

«El sector no pot tancar 15 dies més. S’han de buscar solucions intermèdies. La majoria de locals són segurs i podem fer-ho fins i tot millor»

Joan Roca

Xef

A distància, en una mateixa gran sala, els participants van avalar reclamar a les conselleries de Salut, Empresa i Coneixement i d’Interior la reactivació dels negocis, tant en espais interiors al 50% d’aforament i amb taules a 1,5 metres de distància, com en terrasses sense limitació d’aforament ampliant la separació de taules, i fins i tot en barres amb tamborets. El col·lectiu proposa comptar amb tots els serveis, inclosos els sopars, amb un tancament màxim a les 23.00 hores, així com implementar la higiene de mans i la presa de temperatura a l’arribada. Fins i tot un registre de clients si es dona el consentiment.

El xef Fermí Puig, que considera «històric» el «pas endavant fet per l’hostaleria», creu que es tracta de mesures «prudents i adequades» per afrontar els rigors sanitaris i permetre que l’activitat econòmica no s’enfonsi. «L’important és obrir ja, perquè hi ha milers de treballadors que estan a a punt de caure en la misèria». I va lamentar les «mesures de país ric amb recursos de país pobre».

«Tenim mesures de país ric amb recursos de país pobre. Podem anar-nos-en a la ruïna en qüestió de dies»

Fermí Puig

Xef i empresari

El televisiu Jordi Cruz (Àbac), Roca, Ruscalleda i Adrià es van afegir al clamor per la «reobertura immediata», una opció que alguns no descartaven per la via unilateral. Roca va demanar a les autoritats «consensos per a solucions intermèdies» que compatibilitzin la seguretat ciutadana i l’activitat empresarial, assegurant que la «majoria de locals són segurs» i que encara ho poden «fer millor». Cruz va clamar que no «deixin morir» aquest pilar de l’economia local, mentre que Adrià (meravellat per l’èxit de convocatòria) va qualificar de «dramàtica» la situació que viuen, i Oriol Castro (Disfrutar) va advertir de possibles «tancaments significatius» a curt termini. Per a Javier de las Muelas i molts d’altres, el Govern no pot utilitzar el ‘take away’ i el servei a domicili com escuts, ja que molts establiments no hi poden optar, ni els serveix de flotador.

El col·lectiu va advocar per més ajuts econòmics de la Generalitat (les seves aportacions estan molt per sota de les d’altres comunitats), ampliació de carències i terminis dels crèdits ICO, i millores en el pagament i cobertura dels ertos. Al final, aplaudiment unànime amb Albert Raurich, Carles Gaig, Raül Balam, Silvia Hofmann, José Maria Kao, Xavier Pellicer, Joan Junyent, Moncho Neira, Isidre Gironés, Artemi Nolla, Josep i Pere Monje i molts altres pilars del sector.