DISTINCIÓ REVOCADA A PROPOSTA D'ERC I JXCAT

Barcelona retira la Medalla d'Or al rei Joan Carles

El consistori finalitza l'últim tràmit amb el vot favorable, aquesta vegada sí, del grup de Colau

rey-pleno

Barcelona ha completat aquest divendres el tràmit de la retirada de la Medalla d’Or que l’Ajuntament va concedir per la seva contribució als Jocs Olímpics del 1992 al llavors rei d’Espanya, Joan Carles I, avui monarca emèrit després d’abdicar en el seu fill. El debat final de la mesura ha revifat els enfrontaments que va suscitar la proposta quan es va votar el mes d’agost en un ple extraordinari. Llavors, ERC i JxCat van votar a favor de la retirada, el PSC, Ciutadans i el PP, en contra.

Barcelona en Comú, el grup d’Ada Colau, es va abstenir perquè la proposta, d’ERC i JxCat, incloïa com a proposta la reprovació del Govern central, del qual els comuns són partícips. En aquell ple, la revocació de la medalla va prosperar perquè els regidors de Barcelona pel Canvi, el grup de Manuel Valls, no van voler participar en la votació. El resultat final va ser de 15 a 14 vots contra Joan Carles I.

Aquesta vegada, Barcelona en Comú sí que hi ha votat a favor, igual com JxCat i ERC, per la qual cosa la revocació de la medalla ha aconseguit 25 vots a favor dels 41 del plenari.

Ni el seu propi fill

El regidor de Barcelona en Comú Jordi Rabassa ha recordat que fins i tot el fill del monarca anterior, el rei Felip VI, ha pres «distància institucional amb ell». Rabassa ha repassat les ‘culpes’ del rei emèrit, dels elefants abatuts a la seva «fugida» d’Espanya. La socialista Laia Bonet ha remarcat que la conducta individual del personatge no afecta la institució, com, ha argumentat, no es qüestiona la Generalitar per les presumptes irregularitats de l’expresident Jordi Pujol.

Per ERC, Elisenda Alamany ha recordat que la monarquia és la institució menys valorada per la ciutadania i que el seu rebuig és motiu de consens. Ha acusat Joan Carles I d’haver passat «feixos de bitllets» per l’aeroport de Barajas: «És intolerable». Per Junts per Catalunya, Jordi Martí ha celebrat que la revocació prosperi malgrat les «reticències» de grups com el de Barcelona en Comú: «Vostès es van abstenir», li ha retret Rabassa. «Un rei fugit a un país sense tractat d’extradició», ha prosseguit Martí.

Paco Sierra, de Ciutadans, ha dit que el plenari estava fent «un acte de desagraïment» i ha enaltit el paper de Joan Carles I durant el cop d’Estat del 23 de febrer del 1981. «Han fet mostres de menyspreu, com van fer amb Samaranch», ha dit en al·lusió a la retirada del nom del que va ser president del COI d’una estàtua que l’homenatjava. «No puc estar d’acord amb aquesta mesura ideològica. Estan vostès intentat crear una confrontació gratuïta», ha afirmat Josep Bou pel PP. «¡Visca el Rei!», ha acabat cridant Bou.

La sentència que no arriba

«Vincular la monarquia amb el franquisme és senzillament vergonyós, i una prova de com s’ha degradat el discurs polític», ha denunciat Eva Parera, de Barcelona pel Canvi. «Converteixen el ple en un tribunal, i no som un tribunal. No jutgem i molt menys prejutgem». Per Parera, el més lògic seria debatre sobre la retirada de la medalla si hi hagués una sentència contra Joan Carles I. Però la veritat és que per ara tot indica que no hi haurà judici.