Icònica finca de Barcelona

Desallotjada la Casa Buenos Aires de Vallvidrera

Nombrosos agents han participat en l'operatiu per executar una ordre judicial amb data oberta

El desplegament policial s'ha realitzat l'endemà que JxCat i ERC mostressin el seu recolzament al projecte

zentauroepp55639806 buenos aires201029100438

Els Mossos d’Esquadra han desallotjat aquest dimecres la coneguda com a Casa Buenos Aires, un edifici d’inspiració modernista okupat al barri de Vallvidrera (Barcelona). El desallotjament s’ha produït després d’un primer intent dijous passat de matinada, aturat per un veïnat organitzat, prop d’un mes després que els defensors del projecte que es desenvolupa a l’espai denunciessin que s’havia reactivat l’ordre judicial per fer-los fora amb data oberta, cosa que dificultava la resistència.

Un grup de joves del barri es va instal·lar a l’antic hotel, després residència d’avis, el 2019, després que la finca acumulés set anys tancada, per evitar que fos enderrocada i convertida en hotel després d’un contracte de prevenda per part de la propietat, una congregació religiosa, a uns inversors.

El projecte que s’estava portant a terme a l’antic hotel a la zona alta de la ciutat era un referent per al nou moviment okupa, aplaudit tant per les entitats del barri, el districte i la ciutat com pel mateix ajuntament.

En el desallotjament de l’edifici, al número 31 del carrer Mont d’Orsà, hi ha participat un gran nombre d’agents de la policia autonòmica, cosa que ha causat un fort rebuig a través de les xarxes socials, on circulen imatges del notable operatiu policial.

El gran operatiu policial desplegat a Vallvidriera en ple estat d’alarma per la segona onada de la pandèmia per desallotjar un projecte social avalat pel veïnat s’ha executat l’endemà que els veïns que recolzen el col·lectiu demanessin empara al Parlament per evitar la seva expulsió. I això no és tot. Els veïns van demanar aquest recolzament i els el van donar, com a mínim sobre el paper, ERC, la CUP, En Comú Podem i JxCat.

Alguns diputats del Parlament s’han acostat a la casa en protesta pel desallotjament, com la portaveu de Catalunya en Comú, Susanna Segovia, que ha compartit a les seves xarxes imatges de càrregues policials davant la casa.

«Gran funció social»

El regidor de Drets Socials, Marc Serra, ha criticat l’actitud de JxCat i ERC: «Vergonya i cinisme de Junts per Catalunya i ERC. Ahir van firmar al Parlament a favor del projecte ciutadà que s’hi desenvolupa i avui envien als antiavalots per desallotjar-lo amb violència. Continuarem treballant per facilitar la continuïtat d’un projecte comunitari que compleix amb una gran funció social».