INVERSIÓ PÚBLICA

Ábalos promet a BCN 71,7 milions el 2021 per fer vivenda de lloguer

El ministre firma amb Colau un protocol que es confirmarà quan s'aprovin els Pressupostos per a l'any vinent

Les 54 promocions amb 3.600 pisos que es beneficiaran dels recursos corresponen a obres que ja estan en marxa

zentauroepp53941314 barcelona 30 06 2020 econom a inmobiliaria de passeig mar200701221359 / Ferran Nadeu

L’Ajuntament de Barcelona ha sortit aquest dijous a exhibir múscul i relacions, a l’anunciar un acord amb el Govern central per rebre finançament amb què ampliar l’insuficient, molt insuficient, parc públic de vivenda de lloguer. L’alcaldessa, Ada Colau, i el ministre de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, han firmat un protocol pel qual el ministeri es compromet a aportar 71,7 milions d’euros, amb què es finançaran 3.614 pisos repartits en 54 promocions a la ciutat que ja estan en construcció.

La novetat, segons destaca el consistori, és que l’aportació econòmica sigui directa del Govern a l’ajuntament. L’acord s’ha de concretar, mitjançant un conveni, quan s’aprovin els pressupostos generals de l’Estat per al 2021. Colau ha assegurat que l’acord podria ampliar-se en el futur fins a superar els 100 milions d euros, i ha agraït el compromís del Govern central i ha al·ludit a altres problemes d’aquests temps, com la proliferació de desnonaments, per als quals l’alcaldessa ha demanat una moratòria ampliada. També ha reclamat una aposta a tot Espanya per fixar límits al lloguer.

Crítica a la Generalitat

«Per primera vegada podem dir a Barcelona que no ens sentim sols en la política de vivenda. Ens hem sentit molt sols els últims anys», ha afirmat Colau, en un missatge que semblava tenir com a principal destinatari la Generalitat. De fet, en la nota que el consistori ha repartit sobre l’acord firmat amb Ábalos s’assenyala que fins ara el Govern central i el català han aportat entre el 2014 i el 2020 6,6 milions per a vivenda. «Menys de l’1%», ha remarcat Colau a l’al·ludir a aquesta dada. 

L’alcaldessa ha centrat la crítica en els seus veïns de la plaça de Sant Jaume: «La competència principal de vivenda la té la Generalitat, que rep diners dels pressupostos de l’Estat per a això. Ara mateix, a Barcelona hi ha dues promocions de vivenda de la Generalitat i 54 de l’ajuntament». L’acord amb Ábalos és, ha dit, «un punt d’inflexió, un acord històric, pioner», que ha assegurat que li consta que arribarà també a altres ciutats.

Com és de lògica en aquests casos, també ha pres la paraula el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, i cap de files del PSC, per tant, el referent del PSOE en el govern de la ciutat. Collboni ha agraït l’aportació «directa» de l’Estat a Barcelona i ha recalcat com resulta de beneficiós el fet que tant l’Executiu central com la capital catalana estiguin dirigits pels mateixos socis.

El primer tinent d’alcalde ha recordat que el lloguer a Barcelona ha pujat fins a convertir-se en prohibitiu per a molts veïns i ha remarcat que és necessari reforçar la col·laboració amb la Generalitat, a la qual també ha llançat el seu dard: «Ens agradaria que hi hagués més resultats. De moment, no és el cas».

Ábalos i el sòl públic

Ábalos ha explicat que el Govern ho té més fàcil per promoure vivenda de lloguer allà on disposa de sòl públic, i ha precisat que aquest no és el cas de Barcelona. Ha dit que el context de crisi obliga a apostar amb més intensitat per actuacions com la de la vivenda i ha criticat el PP d’haver «relegat aquesta qüestió» quan dirigia el Govern central.