Balanç d'estiu

Barcelona multa 1.500 ciutadans per no utilitzar la mascareta aquest estiu

La Guàrdia Urbana ha detectat 29 punts recurrents de 'botellons' i ha multat més de 3.000 ciutadans

23.612 persones han sigut desallotjades de places i espais públics per no respectar les restriccions de la crisi sanitària.

zentauroepp54348728 icult concierto mascarillas200827154218 / FERRAN SENDRA

La Guàrdia Urbana de Barcelona (GUB) ha multat 1.497 persones per no portar la mascareta aquest estiu a Barcelona. Aquests ciutadans sorpresos en espais públics sense la protecció fàcil hauran de pagar 100 euros, segons l’acordat en la llei de Salut Pública 18/09.

Representen un percentatge baix que s’emmarca «dins d’un compliment generalitzat» de la mesura de prevenció decretada per contenir la pandèmia de Covid-19 per part dels veïns, en paraules d’Albert Batlle, tinent de seguretat de l’Ajuntament de Barcelona.

El balanç de seguretat presentat aquest dijous ha registrat una xifres impensables en estius anteriors sense coronavirus. Tal com va avançar EL PERIÓDICO, s’han desplomat un 60% furts i un 30% els robatoris violents –principal problema de seguretat a la ciutat en períodes anteriors– a causa, sobretot, de l’absència de turistes. I la venda ambulant, un maldecap punxant per al consistori, ha sigut residual i concentrada al Maremagnum. No obstant, la vigilància d’activitats que comportaven risc de contagi s’ha convertit en una nova ocupació, prioritària, per al cos municipal. Un total de 23.612 persones han sigut desallotjades de places i espais públics per no respectar les restriccions de la crisi sanitària. 

En els mesos de juliol i agost, la GUB ha interposat 3.178 sancions per consumir begudes alcohòliques a l’espai públic. El perfil d’infractors ha sigut el de joves entre 16 i 35 anys, ha detallat l’intendent gran Pedro Velázquez. La multa que hauran d’afrontar oscil·la entre els 500 i els 3.000 eurosQuaranta d’aquests incomplidors han comès dues transgressions: beure en espais públics i fer-ho compartint el recipient, una activitat prohibida en temps de pandèmia.

S’han detectat 29 punts a la ciutat als quals han acudit de manera recurrent joves a celebrar ‘botellons’. Sobretot es concreten a la franja litoral –en les platges–, parcs, miradors o places. Durant l’últim cap de setmana, i en paral·lel a la prohibició de l’oci nocturn, la Guàrdia Urbana ha desallotjat tres festes il·legals. S’han tancat 26 platges perquè de manera puntual superaven la capacitat decretada per minimitzar el risc de contagi. Gairebé sempre aquesta aglomeració que ha forçat el tancament temporal es va produir el mes de juliol, a la tarda i a la platja de Bogatell

Les trucades de ciutadans per comportaments incívics ha crescut en un 22%. Un increment que ha vinculat al fet que hi ha hagut més ciutadans que mai que s’han quedat a la ciutat. La majoria han sigut avisos a causa del soroll que causaven veïns en domicilis o espais públics. En segon lloc a comportaments que incomplien les mesures sanitàries, com el consum d’alcohol en grup o no respectar les distàncies socials.