Al barri de Sant Antoni

Els Mossos van utilitzar una pistola elèctrica en una ocupació a Barcelona

A Catalunya es denuncien diàriament 23 usurpacions de béns immobles

A la ciutat hi ha actualment 50 pisos ocupats per persones que viuen de la delinqüència

zentauroepp54744290 bcn200902171229 / JORDI COTRINA

No és freqüent que una ocupació acabi en una detenció per part delsMossos d’Esquadra. Només passauna de cada cent vegades, més o menys. Dimarts passat sí que va acabar així la usurpació d’una vivenda comesa per un home de 52 anys i de nacionalitat romanesa en un pis del carrer de Marquès de Campo Sagrado número 9. 

Cap a les 18.30 hores, els veïns del bloc van avisar la propietària de l’immoble, un pis del barri de Sant Antoni. Li van dir que havien vist un home que semblava que canviava el pany de la porta d’entrada. La propietària, que viu en un altre domicili i tenia aquesta casa buida a l’estiu, conscient que ningú tenia permís per canviar el pany, va trucar als Mossos.

Quan van arribar al lloc no hi havia ni rastre del «manyà». Els policies van trucar al timbre i el sospitós va obrir la porta. Li van explicar que havien parlat amb la propietària del domicili, que allò era un delicte d’ocupació d’immoble i que havia de marxar. L’home no hi estava d’acord. Va treure, per la porta entreoberta, un ganivet amb el qual va avisar: si intentaven entrar, l’utilitzaria. Per atacar-los a ells o per acabar amb la seva pròpia vida. Segons fonts policials, en més d’una ocasió l’assaltant es va acostar el ganivet al coll amenaçant de suïcidar-se. El cap de torn del districte de l’Eixample era un dels agents que havia acudit a aquest servei. Actualment, només aquest càrrec policial està autoritzat per fer ús de les pistoles elèctriques. Amb aquesta eina va acabar l’intent d’ocupació: una descàrrega va tombar l’assaltant i el va deixar desconcertat un temps que els agents van aprofitar per reduir-lo i esposar-lo. 

A la comissaria de Les Corts, recuperat de l’ensurt, l’home va tornar a enfrontar-se amb els policies, aquesta vegada amb els funcionaris de l’àrea de custòdia de detinguts. Dos agents van patir lesions lleus. Aquest segon incident s’ha afegit als càrrecs d’atemptat contra dos agents de l’autoritat en el delicte d’ocupació d’immoble pel qual havia sigut arrestat. Declararà per tots dos davant un jutge durant les pròximes hores. El seu full d’antecedents policials és llarg, ha sigut arrestat en 19 ocasions més. 

23 denúncies al dia a Catalunya 

El 2019 només es van practicar 72 arrestos per ocupació d’immoble a Catalunya. Un delicte que es va denunciar en 8.340 ocasions. És a dir, cada dia es presenten 23 denúncies de ciutadans que afirmen haver patit l’ocupació d’una propietat –domicilis, terrenys, locals, naus industrials...– i la realitat és que, sense ordres judicials, la policia poques vegades pot actuar. I quan ho fa gairebé mai acaba arrestant l’autor del delicte. La cosa canvia si aquest atempta contra els agents o contra la seva pròpia vida, com va passar dimarts al carrer de Marqués de Campo Sagrado. 

A Barcelona, durant el 2019, es van denunciar 1.615 ocupacions, cinc cada dia. Durant el primer trimestre del 2020, la freqüència de denúncies s’ha mantingut tant a la capital catalana com a la resta de Catalunya. 

Els Mossos no han fet públiques dades més recents que indiquin com ha evolucionat la tendència després de la pandèmia de coronavirus. El recompte no mostra la fotografia completa del fenomen, ja que a les bases de dades de la policia catalana no consten les denúncies que les persones afectades han presentat directament en jutjats civils o penals. 

50 ocupacions delinqüencials

La majoria d’ocupacions que es cometen a Barcelona les duen a terme famílies que busquen sostre. El més freqüent és que els ocupes tinguin feina legal o fills que van a l’escola. No és el cas de les 50 ocupacions que els Mossos d’Esquadra han comptabilitzat a la capital catalana com a ‘ocupacions delinqüencials’. És a dir, no només ocupen il·legalment un pis a la ciutat sinó que viuen de la delinqüència, gairebé sempre de furts o robatoris violents. Una realitat que es viu en tot Catalunya, especialment a les localitats de la costa. Les usurpacions més conflictives es distribueixen pels districtes de Ciutat Vella, Nou Barris, Eixample, Sants-Montjuïc, Sant Andreu i Sant Martí. 

Temes:

Catalunya