SEGURETAT CIUTADANA

Els Mossos fitxen 159 multireincidents «actius» a Barcelona

Els cinc primers en el rànquing acumulen de 25 a 12 detencions cada un

La policia també detecta l'existència de 48 finques ocupades per delinqüents

carteristas / FERRAN NADEU

Els Mossos d’Esquadra han detectat l’existència de 159 delinqüents multireincidents actius que es dediquen al robatori a la ciutat de Barcelona, la majoria homes (143) i amb una mitjana d’edat de 29 anys. Cada vegada són més violents i agressius. Els cinc primers en el rànquing acumulen de 12 a 25 detencions, segons van explicar aquest dimecres el conseller d’Interior, Miquel Buch; el comissari en cap de la Regió Metropolitana, Carles Anfruns, i l’intendent i  cap de la Divisió d’Investigació Criminal, Juan Carlos Granja.

Els multireincidents identificats han comès l’11% dels robatoris amb violència registrats a la capital catalana. Aquest delicte suposa que els lladres utilitzen la força, agredeixen o intimiden la víctima. Davant la falta aquest any de turistes a Barcelona, els delinqüents, que solen actuar en grup, s’estan acarnissant amb els ciutadans espanyols i, sobretot, amb persones d’edat avançada i dones.

La policia de la Generalitat ha comptabilitzat que hi ha 48 finques ocupades per delinqüents reincidents que es dediquen a robar o a furtar al transport públic, comerços o al carrer. Aquests solars o vivendes són a set districtes de Barcelona, tot i que, segons van puntualitzar els comandaments policials, l’activitat d’aquests lladregots no se circumscriu a la capital catalana i s’estén per l’àrea metropolitana.

El conseller Buch ha assegurat que, entre el 2017 i el 2020, un centenar de delinqüents habituals han sigut detinguts 1.362 vegades, i a més acumulen 2.265 denúncies. «Ja no és multireincidència, és el pas següent», va insistir.

Dispositiu especial

Al juny, els Mossos van posar en marxa el dispositiu Tremalldestinat a combatre els robatoris violents i que contempla una nova estructura per lluitar contra aquesta activitat delictiva. Des que es va activar aquest pla els Mossos, la policia de la Generalitat han procedit a la detenció de 360 lladres, dels quals 34 van ingressar a la presó. «El Codi Penal no ens acaba d’ajudar», ha admès un dels comandaments. Els caps dels Mossos afirma que l’«ingrés a la presó» no només recau en els fets comesos, sinó en el nombre de delictes que els delinqüents deixen de perpetrar. 

Aquest dispositiu es va implementar al juny al no poder aplicar-se abans per la pandèmia del coronavirus i preveu que cada cap d’investigació «tuteli» el seguiment de multireincidents concrets. Compta amb un centenar d’agents de paisà i altres unitats dels Mossos. L’objectiu és «poder treballar qui i com són» aquests delinqüents, han remarcat els comandaments policials. La idea és exportar aquest sistema a tot Catalunya. 

El comissari Anfruns i l’intendent han explicat que a Barcelona el 57% dels delicte són furts. El 2019, es van registrar a la ciutat 370 al dia, mentre que aquest any, marcat pel coronavirus, s’ha reduït a 158. Durant l’aplicació de l’estat d’alarma, amb les restriccions de moviment, se’n van produir 58. Els robatoris violents suposen un 4,6% dels delictes. L’any passat van augmentar un 30%.