TROBADA POPULAR A SANT ANDREU

El moviment català per la vivenda aprova un programa d'acció comuna

Després de dos dies de debats, mig miler d'activistes acorden quatre línies d'acció contra els desnonaments, la bombolla del lloguer i els fons d'inversió

«Començarem amb una acció conjunta contra Divarian; els 70 grups aquí reunits tenim casos d'aquest fons», adverteix Clàudia Ruscalleda, la portaveu

zentauroepp50935746 bcn191117172740 / JORDI COTRINA

Abraçades llargues, llàgrimes d’emoció i somriures de complicitat van omplir aquest diumenge l’enorme auditori de la Fabra i Coats després dels discursos de clausura del I Congrés de l’Habitatge de Catalunya. Una de les frases més repetides va ser «estem fent història». Era la primera vegada que més de 500 persones en nom de 70 col·lectius pel dret a la vivenda de tot el país es reunien per acordar un programa comú. Un programa que, després de dos dies de debat, van aconseguir aprovar i que presentaran en societat i als diferents partits polítics i governs en un acte que celebraran en poques setmanes. «A començaments de desembre», segons va explicar la portaveu del congrés, Clàudia Ruscalleda, qui sí que va avançar els seus quatre punts: «Stop desnonaments, punxar la bombolla del lloguer, expropiar els pisos dels bancs, els fons voltor i els grans propietaris, i construir unmoviment popular». «Els governs hauran de dir si donen suport al nostre programa i se situen del costat les classes populars o si ho fan del dels fons que ens expulsen de les nostres cases», va assenyalar la portaveu. 

El primer punt del programa inclou l’exigència de la paralització de tots els desnonaments fins i tot que es garanteixi el dret a una vivenda digna, l’acabament de les dates obertes i la «persecució» delsdesnonaments sense ordre judicial, els executats per empreses privades tipus Desokupa, que els moviments per la vivenda denuncien que han patit un repunt en la seva activitat, amb pressions als ocupants de les vivendes perquè abandonin les seves cases. «Reclamem elcompliment íntegre de la llei 24/2015i no volem cap reallotjament enpensions o albergs, ni fora del barri o el municipi», assenyalen. Quant a punxar la bombolla, plantegen una «baixada immediata del preu dels lloguers», «que hauran d’estar subjectes a la renda disponible de les llars». «En cap cas el lloguer pot superar el 30% de la renda familiar disponible i volem uns contractes de lloguer estables, que es renovin de manera automàtica i acabin amb la precarietat i incertesa actuals», prossegueix el programa, que parla tambéd’un contracte únic del lloguer gestionat per les oficines municipals.

Funció social 

Sobre l’expropiació dels pisos de bancs i fons d’inversió, remarquen que la vivenda «ha de recuperar la seva funció social». «Ha de garantir-se un parc de vivenda de lloguer públic i social, i cal impulsar altres formes d’accés a la vivenda fora del mercat», argumenten. En aquest punt han acordat iniciar una campanya contra el fons Divarian, vinculat al BBVA. «Hem triat començar per aquest perquè té 30.000 pisos a Catalunya, molts que procedeixen de famílies que han sigut desnonades, i els 70 grups aquí reunits tenim casos seus», conclouen.