malaltia laboral

TMB reconeix el primer treballador en actiu afectat per l'amiant

Tres jubilats estan malalts i un quart està en estudi

zentauroepp47889389 amianto190430194712 / MAR VILA

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha reconegut aquest dimecres el primer treballador en actiu del metro de Barcelona que pateix una malaltia "potencialment relacionada amb l’exposició a l’amiant", i per això es notificarà com a malaltia professional.

L’empresa ha informat aquest dimecres de la situació d’aquest treballador del metro, que continua en situaciód’incapacitat temporal i en observació, és a dir, de baixa laboral i al qual les anàlisis han ajudat a confirmar que pateix una malaltia que està relacionada amb l’exposició a l’amiant.

Juntament amb aquest cas, l’empresa ha reconegut que les patologies que pateixen tres jubilats del metrotambé estan relacionades amb l’exposició a l’amiant i actualment estudia el cas d’un quart treballador, també jubilat.

Malaltia professional

El cas d’aquest primer treballador en actiu es notificarà com a malaltia professional, tal com preveu el reial decret 1299/2006, que estableix el quadro de malalties professionals en el sistema de la Seguretat Social i el criteri de notificació i registre, "cosa que no vol dir que la causa certa de la malaltia sigui l’amiant", ha precisat TMB.

L’empresa no ha facilitat més informació sobre la malaltia d’aquest treballador, que treballa a l’àrea de manteniment del metro, per no vulnerar la protecció de dades i la confidencialitat mèdica.

TMB ha assenyalat, a més, que s’ha establert un nou cas d’un altre treballador amb manifestacions pleurals, i amb aquest s’eleven a 27 els empleats del metro de Barcelona en actiu afectats per aquesta situació clínica.

Dels 27 casos que continuen desenvolupant la seva feina i que no estan de baixa laboral, 24 són engruiximents pleurals, dues plaques pleurals no calcificades i una placa pleural calcificada.

"Cap d’aquests casos es pot considerar una patologia greu i no ha requerit tractament mèdic; només s’ha recomanat un control periòdic més freqüent dins del programa de vigilància", ha afirmat l’empresa en un comunicat.

Visites mèdiques

A començaments del juliol, dels 1.064 treballadors convocats a una visita mèdica ja havien acudit a la cita 976, cosa que equival al 92%, segons dades de TMB.

Aquestes dades han sigut comunicades aquest dimecres als membres del comitè de seguretat i salut de TMB, als quals s’ha indicat que ja s’han fet 46 visites a personal jubilat de l’àrea de manteniment del metro i que dos d’ells ja estaven diagnosticats de malalties relacionades amb una potencial exposició a l’amiant.

Un tercer també ha sigut diagnosticat en el mateix sentit i un quart treballador jubilat ha sigut derivat als especialistes perquè estudiïn el seu cas.