EL GOVERN DE BARCELONA

Dos manifestos pressionen per a un pacte Maragall-Colau i un tripartit amb el PSC

Personalitats del món polític, cultural i periodístic es posicionen davant de les negociacions postelectorals

zentauroepp48247549 maragall colau190528154940 / JORDI COTRINA

Personalitats del món polític, cultural i periodístic s’han posicionat, a través de dos manifestos contraposats, sobre els possibles pactes en l’Ajuntament de Barcelona. Un dels manifestos aposta per un pacte de govern entre Ernest Maragall i Ada Colau, les dues forces més votades amb 10 regidors cada una. El segon defensa un tripartit amb el PSC de Jaume Collboni.

Personalitats com Joan Tardà (ERC), Simona Levi i David Fernández (CUP) han firmat un text en favor d’un pacte entre Maragall i Colau, els dos candidats més votats el 26-M. Els signants reclamen "un govern fort, d’esquerres i compromès amb els drets civils i democràtics", un govern, apunten, "obert a acords" que tingui per objectiu "garantir els drets socials de la ciutadania", com són la vivenda, l’ocupació amb salaris dignes, l’educació, la cultura, la mobilitat, la lluita contra el canvi climàtic i pel feminisme. En aquest sentit, aquest manifest destaca l’"àmplia coincidència programàtica" entre ERC i Barcelona en Comú en aquests àmbits i considera que un pacte entre aquestes dues formacions seria, segons el seu parer, "l’opció més natural" i que millor garantiria el govern de Barcelona. "Demanem que negociïn amb generositat i posin la ciutat i la seva gent al centre", remarquen. Altres signants d’aquest manifest són Gemma Calvet, Arcadi Oliveras, el productor Jaume Roures, David Companyon (EUiA), l’arquitecta Itziar González, l’actor i directe Julio Manrique, l’exconseller Joan Manuel Tresserras, el periodista Enric Marín i Ruben Wagensberg (ERC). 

El segon manifest, en recolzament d’un tripartit entre ERC, BComú i PSC, va firmat per personalitats com el catedràtic de Dret Constitucional Javier Pérez Royo, Marina Subirats i Carla Simón. Els signants defensen un tripartit que situï un govern "estable" al capdavant de l’ajuntament. Remarquen la "tradició progressista" de Barcelona i insten les tres forces d’esquerres a formar un govern "estable" per als pròxims quatre anys que impulsi "polítiques d’igualtat social, feministes, d’impuls de la vivenda assequible, de recolzament a l’economia social i de millora ambiental". Així mateix, en relació amb el procés, aquest manifest demana que l’Ajuntament de Barcelona busqui "una sortida dialogada i acordada" al conflicte, que s’eviti la "judicialització de la política" i s’abandoni la "dinàmica estèril dels fronts polítics contraposats". Altres signants d’aquest manifest són l’exconseller Josep Maria Vallès, el politòleg Ismael Blanco, el dramaturg Àlex Rigola, el cineasta Cesc Gay i l’actriu Àgata Roca.