ELECCIONS MUNICIPALS

Collboni s'apunta a l'onada guanyadora dels socialistes

Pedro Sánchez i set ministres del Govern acompanyaran l'alcaldable del PSC durant la campanya

El candidat es presenta com l'únic aspirant capaç d'evitar un ajuntament independentista

zentauroepp47245976 barcelona 06 03 2018 politica entrevista a jaume collboni fo190307152159 / ELISENDA PONS

Els socialistes catalans encaren les eleccions municipals de Barcelona amb optimisme pels bons resultats dels socialistes en les últimes generals i les bones perspectives dels sondejos actuals, que auguren una important pujada d’un PSC que podria, com diu la millor de les enquestes fins ara publicades, duplicar els regidors actuals i passar de quatre a vuit. Però Jaume Collboni aspira a més: ser alcalde. En paraules del director de campanya del PSC de Barcelona, Carlos Prieto: "El PSC sortirà a guanyar sense cap tipus de complexos". Per això comptarà amb el recolzament de tota l’artilleria del PSOE: set ministres i el president del Govern (per dues vegades) desembarcaran a Barcelona per alçar Collboni a l’alcaldia.

La primera aparició de Pedro Sánchez està prevista aquest divendres, en el primer míting de campanya, que se celebrarà a Nou Barris. Una plaça que no és anecdòtica, ja que és el districte on el PSC va aconseguir mantenir el seu percentatge de vot més elevat (16,2%) en la desfeta que el partit va patir en les eleccions del 2015. SuperarAda Colau (Barcelona en Comú va obtenir el 33,6% dels sufragis) i evitar que el vot no nacionalista d’aquesta zona el capitalitzi Ciutadans és vital per al PSC si vol arribar a manar a la plaça de Sant Jaume. Ho tenen clar: "La dada de partida és una situació de triple empat", afirmen fonts del partit.

No hi haurà recolzament a Maragall

Per això els contrincants a batre són els candidats d’Esquerra Republicana de Catalunya i Barcelona en Comú, i el discurs a fer caure, el del nacionalisme. El PSC es presentarà com l’única esquerra no independent el vot del qual és l’únic possible per evitar un alcalde independentista, ja que es mostren convençuts que si es dona el cas, Colau investiràErnest Maragall, candidat que, d’altra banda, durant anys va militar al PSC. Ells asseguren que no el recolzaran per cap concepte per a què agafi la vara de comandament. "Basarem la campanya a contrastar quina Barcelona volem, si una Barcelona subordinada al procés independentista amb un alcalde d’ERC aliat de Colau o un projecte per a Barcelona basat en solucionar els problemes de la gent".

Problemes que els quatre anys de govern de Barcelona en Comú no han solucionat, sinó que més aviat han agreujat, segons el parer del PSC. "Ha fracassat en vivenda, en seguretat, en l’ordre de l’espai públic, al Pla de Barris i a disminuir les desigualtats". I per solucionar-ho al·ludeixen al llegat dels anteriors alcaldes que el partit ha donat a la ciutat (per això, el lema de la campanya: 'Tornem a ser Barcelona'), a l’experiència i a un programa amb 17 plans i pactes que se suposa que portaran a Barcelona a "tornar a ser una ciutat oberta, cosmopolita, líder, capital del Mediterrani i rellevant al món", afirmen des del PSC.