LA PRECAMPANYA

Collboni vol que la Ciutadella sigui un parc científic obert al mar

zentauroepp47444561 collboni toni sust190402113532 / Enric Fontcuberta

Jaume Collboni vol obrir el parc de la Ciutadella al mar, connectant-lo amb la Barceloneta, i situar-hi a l’interior un gran "campus científic i de coneixement" amb nous equipaments vinculats a la investigació. Aquesta és la proposta que el candidat del PSC a l’alcaldia de Barcelona ha fet aquest dimarts en el Fòrum Europa Tribuna Catalunya.

"Seria el parc científic més gran d’Europa dins d’una ciutat, dins del continu urbà", ha destacat Collboni en un acte al qual han assistit el líder del PSC, Miquel Iceta; la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, i els números dos i tres de la llista de Collboni, Laia Bonet Albert Batlle, segons informa Efe.

En cas que el socialista sigui alcalde després de les eleccions municipals del 26 de maig, els nous equipaments que posa sobre la taula se situaran en instal·lacions que ja existeixen, però que actualment estan en desús i necessiten una rehabilitació. Concretament, es planteja la restauració de construccions vinculades a l’Exposició Universal de 1888, com l’hivernacle i l’umbracle –pertanyents a l’anomenada arquitectura del ferro–, perquè puguin acollir activitats de divulgació i entreteniment relacionades amb la ciència.

Així mateix, es rehabilitarà el modernista Castell dels Tres Dragons, projectat per Lluís Domènech i Montaner en la mateixa època, perquè pugui allotjar part de l’activitat de centres d’investigació com ara l’Institut de Biologia Evolutiva (UPF-CSIC), on actualment treballen 130 persones. També es reservarien espais per a empreses emergents relacionades amb l’R+D.

Negociació amb la Generalitat

Sempre segons aquest pla, el Museu Martorell –el primer museu públic de Barcelona, de 1882– obrirà al públic la seva col·lecció permanent de geologia i estrenarà una nova biblioteca amb sales d’estudi per atreure la comunitat universitària.

També es negociarà amb la Generalitat per poder instal·lar-hi nous equipaments per a gent gran, com un centre de dia, als solars dels antics jutjats de primera instància.

En cas de prosperar la proposta de Collboni, l’obertura de la Ciutadella al mar es farà mitjançant la connexió del recinte amb la Barceloneta i el parc homònim, substituint els actuals murs per tancaments "més permeables", i també es facilitarà l’accés al parc pel carrer Wellington, la qual cosa permetrà connectar-lo amb el campus de la UPF.

Per dur a terme aquest projecte, Collboni proposa crear un consorci publicoprivat en què participin administracions i agents de la societat civil, i que s’impliquin en la definició i execució del projecte.

El socialista ha defensat que, amb propostes com aquesta, pretén "recuperar el fil vermell dels alcaldes socialistes que han fet gran aquesta ciutat", i l’ha contraposat amb l’absència de projecte de ciutat que, segons el seu parer, demostren els que volen utilitzar Barcelona per "cavar trinxeres" i supeditar-la al debat territorial.