el debat animalista

La UICN insta Colau que el futur del zoo es decideixi amb criteris científics

L'organització recorda a l'alcaldessa que els zoològics són crucials per als programes de conservació

zentauroepp40420074 zoo190315175525 / FERRAN NADEU

Segona advertència en menys de 15 dies a Ada Colau per part de la comunitat científica internacional. Primer va serl’Organització Mundial de Zoos i Aquaris (WAZA) la que a començaments de febrer va alertar l’Ajuntament de Barcelona sobre els perjudicis de satisfer les reivindicacions dels grups animalistes respecte al parc zoològic de la Ciutadella. El segon avís ve de més amunt, de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN), un organisme amb presència a 120 països del món i amb més de 1.200 membres, entre governs i organitzacions mediambientalistes. En una carta dirigida a Colau i a la tinenta d’alcalde Janet Sanz, s’exigeix a Barcelona “que basi les seves decisions en la ciència”.Es pot rugir més alt, però no més clar.

La carta la firma Jon Paul Rodríguez, responsable d’una de les seccions amb més pes dins de la UICN. És el cap al càrrec de la Comissió de Supervivència d’Espècies (SCC), és a dir, la primera línia de combat de cara a la conservació. Rodríguez i el seu equip són els encarregats de revisar anualment la llista vermella d’espècies amenaçades d’extinció. Que la SCC posi el focus sobre Barcelona convida a reflexionar amb més llum sobre les simpaties amb què l’equip de govern ha contemplat fins ara la iniciativa ZooXXI, un projecte impulsat per grups animalistes que en el més ambiciós dels casos aspira a la clausura del zoo i, en el més mesurat, a reduir els programes de reproducció a només 11 espècies.

La tesi central de la UICN dinamita el punt de partida en què Colau, Sanz i la resta d’actors municipals implicats basen la seva línia de treball. Segons aquest organisme internacional, els zoològics, tot i que naixessin al seu dia com a simples espais d’exhibició, ja no són essencialment això, expositors d’animals, sinó peces crucials en els porgrames de conservació i reproducció. “La SCC de la UICN valora enormement la diversitat de coneixements especialitzats dins de la comunitat mundial de zoològics, coneixements que són fonamentals per a la nostra missió comuna de protegir la biodiversitat”.

Canvi climàtic

Rodríguez insta Colau a “reconsiderar” els seus punts de vista i, al final de la carta, ofereix el grup d’experts que lidera per si desitja reunir-s’hi.

Davant de la primera carta, la de la WAZA, l’ajuntament sempre podia argumentar que es tractava d’una defensa coorporativa, és a dir, la resta de zoos del món donant un cop de mà als seus col·legues de Barcelona. La UICN són paraules majors. Però va ser la WAZA la que va posar l’accent en una qüestió parcialment obviada o eclipsada aquests últims quatre anys pel grup de treball que ha debatut sobre el futur del Zoo de Barcelona. Segons aquesta organització, la importància dels parcs zoològics ha augmentat com a conseqüència del canvi climàtic, perquè amb l’augment de la temperatura i el seu impacte sobre el planeta es fa més impredictible determinar quines espècies estaran amenaçades a curt termini.

El futur del Zoo és una de les últimes decisions que pretén adoptar l’equip de govern abans de les eleccions municipals de maig. Actualment, el text que es pretén votar en l’últim ple està en fase d’esmenes. És un text que ha causat enormes maldecaps a l’equip de govern, ja que va néixer escorat cap a les posicions dels animalistes i això va desencadenar una resposta irada de la comunitat científica. Segons Sanz, la preocupació de la UICN i la WAZA és injustificada. El que es pretén, tal com ha quedat perfilat el projecte, és que un comitè científic i ètic determini l’oportunitat o inconveniència de mantenir en captivitat cada espècie que habita el Zoo. No serà, assegura la tinenta d’alcalde, un organisme decisori pilotat pels grups animalistes.