Por de contaminar-se

Uns cartells per risc d'amiant alarmen passatgers del metro de Barcelona

Diversos passatgers se sorprenen per l'aparició de 10 senyals de perill a l'enllaç de les línies 1 i 3

TMB assegura que el risc és només per a treballadors que arrenquin els plafons o perforin la paret

jcarbo46860104 metro190207140158 / ALBERT BERTRAN

Uns cartells que adverteixen del risc de tocar unes parets per la presència d’amiant en un dels enllaços més transitats del metro, a l’estació de plaça de Catalunya, ha alarmat alguns passatgers. Transports de Barcelona (TMB) afirma que la col·locació dels cartells és obligatòria, però que que van dirigits als treballadors del metro o a qualsevol empresa que hagi d’actuar en aquestes parets, i que "no hi ha cap risc per als viatgers".

L’alarma ha saltat al passadís d’enllaç de les línies 1 (vermella) i 3 (verd) de l’estació de Catalunya, un de les connexions de més trànsit junt amb les de Sagrera i Diagonal. En un tram d’uns 100 metres han aparegut 10 cartells adhesius als plafons que cobreixen tot el passadís. Tots equidistants, s’hi llegeix: "Prohibit efectuar qualsevol activitat que pugui erosionar el suport del revestiment per existència de material amb contingut d’amiant". Un cridaner senyal de prohibició amb un home que crida i aixeca la mà en senyal d’obligar a detenir-se acompanya els cartells. Al costat, amb fons vermell i negre, hi ha aquesta advertència: "Conté amiant. Respirar la pols d’amiant és perillós per a la salut. Seguiu les normes de seguretat".

Proves preventives

Els cartells van ser col·locats fa tot just uns dies, just després que TMB, en el seu pla per detectar l’amiant als combois i a les estacions, descobrís aquest perillós material al fer proves a les parets d’aquest transitat passadís de Catalunya, que fa anys que està cobert amb uns plafons. El material amb amiant és a sota. "Cap passatger pot tocar-lo, ja que cal arrencar els plafons per arribar a la paret amb amiant", aclareixen fonts de l’empresa de transports, que remarquen que aquest és l’únic punt de la xarxa on els cartells són tan visibles i evidents per als passatgers. "S’han posat perquè si per exemple ve una empresa a col·locar una paperera, que els seus operaris sàpiguen que no poden perforar la paret", afegeixen. Aquesta acció provocaria l’alliberació de partícules d’amiant, que causen asbestosi i càncer de pulmó i de pleura. Per aquesta raó, fa molts anys que aquest material, el nom més comercial del qual era uralita, està prohibit.

"Jo passo molt per aquest passadís de l’estació de Catalunya i la primera vegada que ho vaig veure em vaig espantar. Vaig pensar de seguida que fins i tot tocant les parets podria contaminar-me o respirant en aquest passadís. I em van sorprendre els cartells. És com si posessin una bomba amb un cartell d’advertència per no tocar-la perquè pot explotar", explica Sebastián Gonzalo, infermer de professió i lector del PERIÓDICO. Gonzalo creu que la senyalització és confusa i pot alarmar. Un altre passatger, Carlos Fernández, ha explicat a aquest diari que també es va espantar quan va veure un d’aquests cartells a l’estació de Selva de Mar, de la línia 4, al costat de les màquines cancel·ladores. En aquest cas fonts de TMB afirmen que deu haver sigut arrencat d’un altre lloc i posat allà.

Temes:

Metro Amiant