CONTRACTACIÓ POLÈMICA

La Generalitat proposa una empresa que va sancionar per portar una residència de Barcelona

Els familiars de la gent gran es mostren "decebuts" i demanen un canvi de rumb al conseller d'Afers Socials

El Govern subratlla que no han pogut vetar aquesta empresa perquè no hi ha cap sentència que la inhabiliti per gestionar residències

zentauroepp45380529 barcelona 06 10 2018 familiares de los usuarios de la reside181009173746 / ALBERT BERTRAN

La Generalitat ha proposat que laUTE OHL Ingesan - Aproseat torni a gestionar la residència Bon Pastor, de Barcelona. Ho va comunicar la Conselleria d’Afers Socials el passat 15 de gener 15 de gener, quan va resoldre el concurs de tres residències públiques de Barcelona que tenen la gestió subcontractada. Aquesta empresa escollida és la mateixa que fa dos anys va deixar sense menjar a uns avis,.  Ho va denunciar en aquell moment la consellera Dolors Bassa, que va li extingir el contracte de gestió i va imposar una altra contractació. No obstant, aquesta segona vegada han tornat a guanyar. 

“Estem molt decebuts, no entenem res", lamenta María José Carcelén, la portaveu de la Coordinadora Residències 5+1, que agrupa tots els familiars de les cinc residències afectades per aquesta unió empresarial. Fa dos anys, el 2017, les famílies van denunciar que aquestes dues empreses (la constructora OHL Ingesan i l’Associació Aproseat) estaven causant un greu perjudici als seus familiars. Un dia els avis es van quedar sense menjar, i era habitual que els faltés el menjar o els bolquers. No hi havia prou treballadors per atendre’ls a tots, i la neteja també deixaven molt a desitjar, van denunciar.

Es va obrir una investigació

La Conselleria d’Afers Socials, llavors comandada per la consellera Dolors Bassa, va obrir una investigació després de descobrir un cas de sarna que va afectar avis i treballadors. El juny del 2017 va concloure que hi havia "greus irregularitats" en la gestió de la residència per part d’aquesta unió empresarial, entre d’altres per la falta de professionals, la mala gestió de la medicació, els menjars i la neteja. El Govern va rescindir els contractes d’adjudicació, les va traspassar a les empreses que havien quedat en última posició, i, després de l’aplicació de l’article 155, el nou conseller, Chakir el Homrani, va obrir un nou contracte.

El que no s’esperaven els familiars dels residents de Bon Pastor és que els tocaria tornar a bregar amb la mateixa gestora. El 27 de gener la comissió de la mesa d’adjudicació de la Generalitat va valorar les diferents empreses i entitats que s’hi van presentar, i el 15 de gener van concloure que l’empresa amb millor relació qualitat-preu era aquella a la qual, prèviament, li havien retirat el contracte. “Nosaltres només podem vetar una empresa si un jutge ho ha prohibit", expliquen fonts de la Generalitat, que puntualitzen que l’adjudicació encara no està en el tràmit definitiu.

En concret, falta que l’empresa enviï tota la documentació, s’aprovi, es publiciti el resultat final i es facin i concloguin les al·legacions. A més, afirmen que tant les condicions com la partida econòmica és "molt més exigent". En concret, diuen, han apujat l’oferta econòmica un 20%. "L’empresa continua posant un preu molt més a la baixa del que diu la Generalitat, i les explicacions tècniques són paper mullat", critica Carcelén, que tem que l’empresa continuarà retallant en material bàsic per als avis, com els bolquers, el menjar o la higiene. 

"Disposats a tot"

"No podem treure els nostres familiars de la residència, però ho estem començant a pensar", explica una representant dels familiars de Bon Pastor, Toñi Almenzar. Tots ells han entrat en aquest centre de titularitat pública després d’una llarga espera pel que fa als ajuts de la dependència. "Necessiten unes cures que a casa no els podem donar, però si tornen a estar en aquestes pèssimes condicions no sé què farem. Estem disposats a tot".

Aquest dilluns les famílies s’han reunit amb la nova empresa i presumpta adjudicatària. Els han transmès que són un "equip nou" i que tenen "més dotació econòmica". S’han citat a veure’s al març, quan, diuen els familiars, l’empresa assegura que tornarà a gestionar el centre.