La batalla per Barcelona

La V de (Manuel) Valls per salvar Barcelona «del precipici»

L'exprimer ministre francès presenta la seva campanya com a alcaldable davant de mig miler d'afins

Promet combatre «la ficció que la ciutat pot ser capital d'una república imaginària»

zentauroepp46252142 valls181213214549 / FERRAN NADEU

Fa un temps que Manuel Valls recorre Barcelona, parlant amb veïns de diferents barris i exhibint aquest procés, avui una foto prenent xurros, demà una altra a la Boqueria. Al llarg camí que està recorrent des que va començar a plantejar-se si es presentava a l’alcaldia, l’exprimer ministre francès ha donat aquest dijous un altre pas al presentar la seva campanya, o part d’ella, en un acte davant de 900 persones que l’han escoltat en una sala del Palau de Congressos de Catalunya.

Entre l’assistència destacaven dos col·lectius que recolzen Valls: membres de Ciutadans i empresaris de reconegut patrimoni. Dels primers, del partit d’Albert Rivera, n’ha obtingut el recolzament públic i els drets electorals que el permetran estar en els debats principals i accedir a ajuts. Dels segons, un finançament presumptament considerable i alguna guia: diuen que són els empresaris que el recolzen els qui li van insistir que es presentés com a independent –la seva plataforma porta el nom Barcelona, capital europea– i no com a un home de Ciutadans.

“Amb el vostre recolzament seré el pròxim alcalde de Barcelona”, ha començat el seu discurs, per agrair a continuació la intervenció de vuit persones que li han mostrat públicament el seu recolzament, de l’exsenadora de Unió Eva Parera a un enginyer jubilat que ha cridat a solucionar els problemes que causen els immigrants. Com l’última dels vuit ha sigut Inés Arrimadas, Valls ha aprofitat que l’esmentava per remarcar que no té cap problema amb Ciutadans.

“Una plataforma transversal i progressista”, així ha presentat la candidatura que està elaborant: “Em defineixo com a progressista, social-liberal. Fora les etiquetes”. “Vull ser alcalde perquè Barcelona s’ha deteriorat”, ha afirmat Valls, que ha assegurat que el populisme ha anat impregnant la ciutat els últims anys. Entre el públic, representants insignes del món econòmic, com l’advocat Emilio Cuatrecasas i l’empresari Ramon Bordas, i algun del polític, com una delegació del partit Lliures, de l’exconvergent (i també extrotskista, però molt abans) Antoni Fernández Teixidó i l’exrector i exconseller del Govern provisional de Tarradellas Josep Maria Bricall.

El candidat sospesa plantejar la gratuïtat del transport públic

Bleu, blanc, rouge

Valls ha parlat entre dos grans V que anaven canviant de color i que durant una bona estona, blau la primera, vermella la segona, i blanca la pantalla que hi havia darrere de l’alcaldable, componien la bandera francesa. El candidat ha donat pas a un vídeo de campanya en què es va barrejant amb imatges de Barcelona aquesta V que sembla que serà el símbol visual de la candidatura. “La V de la victòria, la V de Valls”, ha remarcat.

“Els responsables de la ciutat l’han posat al servei de causes que l’han perjudicat. L’ha perjudicat la mala gestió i, molt, el procés independentista”, ha resumit el candidat, que ha afirmat que la seva campanya vol evitar que Barcelona “acabi al precipici” i combatre “la fantasia que serà capital d’una república imaginària”.

Cita alguns carrils bici com a fruit de la mala gestió: “Em parlen molt del de Ganduixer”

Farà una campanya “amb moderació i respecte, així som o hauríem de ser els catalans”, ha promès. Després ha recordat l’escarni que va patir en un acte al Raval i ha advertit que als que l’increpen els contestarà amb respecte: “Si no respectes els teus adversaris, no pots respectar els barcelonins i ser alcaldes de tothom”. Aquí ha aprofitat per referir-se a VOX, el que té el seu què: Valls s’ha mostrat contrari a tot pacte amb el partit, en tant que Ciutadans no ho ha exclòs. Per sortir airós del tema, ha remarcat que qui demani línies vermelles contra la ultradreta a Andalusia no pot tolerar atacs com el de l’escarni al·ludit.

Sostenibilitat

Per aconseguir una ciutat més sostenible ha citat la possibilitat de caminar cap a la gratuïtat del transport públic, tot i que de forma no gaire concreta: primer ha dit que la plantejava per als joves, després per als residents. Entre les crítiques que ha fet a la gestió de Colau ha destacat els carrils bici, i aquí ha deixat notar on viuen els seus amics: “Tothom em parla del de Ganduixer”.